Četvrtak, 8 prosinca, 2022

U Njemačkoj sve više mjera za uštedu energije: Izbacuju jela s menija, gase uličnu rasvjetu

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

U sklopu mjera, restorani su uveli dodatne slobodne dane ili su sa menija skinuli jela koja su se rijetko naručivala, a uzrokovala troškove skladištenja.

Energetska kriza i dalje zabrinjava Njemačku, a mjere u nekim pokrajinama pokazuju da najveća evropska ekonomija treba da uštedi više električne energije, objavili su lokalni mediji u ponedjeljak.

Lokalni mediji su objavili da kako bi uštedili novac tokom energetske krize, restorani u njemačkoj pokrajini Baden-Wurttemberg smanjuju menije ili skraćuju radno vrijeme.

– Ekonomski pritisak se povećao, pa su radno vrijeme, meniji ili raspoređivanje osoblja dovedeni u pitanje – rekao je Daniel Ohl, portparol Udruženja hotela i restorana Baden-Wurttemberg, za njemačku novinsku agenciju DPA.

U sklopu mjera, restorani su uveli dodatne slobodne dane ili su sa menija skinuli jela koja su se rijetko naručivala, a uzrokovala troškove skladištenja.

Nešto sjevernije u gradu Ludwigshafenu u Rhineland-Palatinateu donesena je odluka o isključenju ulične rasvjete čak i na važnim saobraćajnicama, sa ciljem da uštedi oko 150.000 kilovat časova električne energije.

– Važno je da mi kao administracija damo primjer i čuvamo resurse zajedno s industrijom i građanima – rekla je gradonačelnica Jutta Steinruck.

Saopćeno je da je ušteda energije na uličnoj rasvjeti proces koji se provodi više godina, svake godine se uštedi oko pet posto energije u odnosu na prethodnu godinu.

Na jugu Njemačke, u Bavarskoj, banka Sparkasse Augsburg planira smanjiti temperaturu radi uštede energije, što je obavezno jer su u septembru stupili na snagu novi propisi njemačke vlade o uštedi energije.

Zbog novih temperaturnih zahtjeva banka sada ublažava stroge propise o odjeći.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo