Nedjelja, 3 prosinca, 2023

U nove lične karte će se unositi i krvna grupa?!

Preporučeno

U Federalnom ministarstvu zdravstva danas je održan sastanak predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kantonalnih ministarstava zdravstva, kao i pojedinih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, a u vezi sa unosom podataka o krvnoj grupi u nove biometrijske lične karte.

Nova lična karta (Foto: Arhiv)
Nova lična karta (Foto: Arhiv)

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH predviđeno je da se na lični zahtjev građanina može unijeti podatak o krvnoj grupi u biometrijsku ličnu kartu, te je u vezi s tim Ministarstvo civilnih poslova BiH donijelo i Uputstvo o načinu unosa podataka o krvnoj grupi (“Službeni glasnik“, br. 102/12).

Navedeno uputstvo je proslijeđeno od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka kantonalnim ministarstvima zdravstva, te su se ovi propisi počeli selektivno i različito primjenjivati na nivou kantona, a u praksi su se pojavili brojni problemi i nejasnoće.

Upravo se čita:  Brutalni detalji zelenaštva: Posudio 7.000 eura, pa od čovjeka oteo 200.000 maraka

Kako Federalno ministarstvo zdravstva nije učestvovalo u izradi navedenih propisa, niti je konsultovano u toku izrade, organiziran je sastanak u cilju prevazilaženja nastalih problema u primjeni državnih propisa.

U vezi s tim, danas je dogovoreno da će kantonalna ministarstva zdravstva u što skorijem roku dostaviti Federalnom ministarstvu zdravstva spisak javnih zdravstvenih ustanova koje ispunjavaju uvjete opreme, prostora i kadra za izdavanje potvrde o krvnoj grupi i Rh faktoru, odnosno imaju transfuziološku službu i uposlenog najmanje jednog doktora medicine, specijalistu transfuzijske medicine.

Upravo se čita:  Stiglo upozorenje na olujni južni vjetar u cijeloj BiH "Budite spremni na smetnje, rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina"

Naime, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je propisano da je testiranje krvi javnozdravstvena djelatnost i ne može biti predmetom privatne djelatnosti.

Nadalje, stručnjaci iz oblasti transfuzijske medicine zauzeli su na sastanku stav da se prilikom izdavanja ovih potvrda neće prihvatati ranije izdati dokumenti i nalazi o prethodno utvrđenoj krvnoj grupi od bilo koje institucije, nego će se po svakom pojedinačnom zahtjevu raditi novo testiranje, a zbog veće sigurnosti u izdatu potvrdu.

Upravo se čita:  EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

Kod naplaćivanja usluge testiranje krvi na krvnu grupu i Rh faktor, te izdavanja potvrde učesnici sastanka su predložili da se primjenjuje cijena iz važećeg Tarifnika zdravstvenih usluga koji je donio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a ona iznosi 56,90 KM.

S obzirom da ova potvrda o krvnoj grupi nije obavezujuća, nego se izdaje na lični zahtjev, troškove snosi podnosilac zahtjeva.

Izuzetak, u skladu sa zaključcima, su dobrovoljni davaoci krvi koji će biti oslobođeni od plaćanja navedenih usluga, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.
(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo