Četvrtak, 19 svibnja, 2022

U Novom Pazaru veličan Draža Mihajlović

Nemojte propustiti

Četnički pokret i Srpska pravoslavna crkva organizovali parastos četničkom generalu

Foto: AnadolijaPripadnici Četničkog pokreta su, uz saradnju sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve,  u Novom Pazaru održali parastos četničkom generalu Draži Mihajloviću.

Kako se vidi na snimku koji je Četnički pokret objavio na svom internet sajtu, parastos posvećen Draži Mihajloviću obavljen je proteklog mjeseca u gradskoj crkvi u Novom Pazaru. Tom događaju pored lokalnih popova iz Novog Pazara prisustvovalo je desetak lica sa četničkim obilježjima, među kojima je jedno nosilo i majicu sa likom Ratka Mladića.

Četnički pokret je prethodno organizovao parastos u Ivanjici kod spomenika vođi četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Četničkog pokreta Bratislav Živković je u svom obraćanju pozvao na jedinstvo svih nacionalnih organizacija, a pogotovo, kako je naveo, onih koje slijede put “đenerala”.

“Odlazak u Novi Pazar su pratile mnoge poteškoće ali delegacija iz Ivanjice na čelu sa predsjednikom Bratislavom Živkovićem je ipak stigla na vreme. Na žalost braća i članovi Četničkog pokreta iz Crne Gore nisu uspeli da stignu na vrijeme zbog maltretiranja na granici i nošenja četničkih obeležja. Veličanstven je parastos bio u Petrovoj crkvi u centru Novog Pazara. Ako da Bog sledeće godine biće još veličanstveniji”, naveo je Četnički pokret.

Sveštenik koji je prevodio skup rekao je da Draža Mihajlović „nije gajio mržnju prema nikome. “U novije vreme mi imamo pokrete koji pokušavaju da kroz mržnju, netrpeljivost prema drugome, stvaranje nemira, možda su neki i nahuškani od strane nekoga, na pogrešan način prikazuju ravnogorski pokret”, rekao je pravoslavni sveštenik.

Koordinatorka nevladine organizacije „Urban In“ Aida Ćorović iz Novog Pazara u izjavi dopisniku agencije Anadolija ocjenila je da ovaj događaj nije neobičan za Srbiju, ali i da nije dobar jer provocira bošnjački nacionalizam.

“Definitivno nisam za rehabilitaciju ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Postoje dokazi da su četnici ubijali Bošnjake i sve druge u Sandžaku i da je Mihajlović bio upoznat s tim. Takođe rehabilitacija Aćifa Hadžiahmetovića koju je pokrenulo Bošnjačko nacionalno vijeće, s druge strane, je reakcija na rehabilitaciju Draže Mihajlovića. To nam neće nista dobro donijeti. Nemaju prava da se bune, jedna reakcija prozrokuje drugu, možemo da očekujemo igranke, to je politički isplativo”, ocjenila je Ćorovićeva i dodala da su predstvanici Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice postali “perjanice” rehabilitacije saradnika fašista iz Drugog svjetskog rata.

“To što rade sveštenici Srpske pravoslavne crkve za Dražu Mihajlovića, isto to radi Muamer Zukorlić za Aćifa Hadžiahmetovića”, rekla je Aida Ćorović.

Predstavnici gradske uprave Novog Pazara i Srpske pravoslavne crkve (SPC), kako su nam rekli njihovi saradnici nisu bili u mogoćnosti, odnosno bili su zauzeti da iznesu svoj stav o ovom događaju.
Na telefonske pozive dopisnika Anadolije takođe nije odgovarao niko od predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Iz ovog predstavničkog tijela bošnjačke nacionalne zajednice za subotu je u Novom Pazaru najavljeno postavljanje table ispred rodne kuće u Novom Pazaru sa imenom i likom Aćifa Hadžiahmetovića, kojeg su strijeljale komunističke vlasti. Bošnjačko vijeće je prošle godine pokrenulo sudski postupak za rehabilitaciju Hadžiahmetovića.

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, za vrijeme Drugog svjetskog rata organizovao je odbranu Novog Pazara od četničkih jedinica. Pod optužbom da je sarđivao sa njemačkim okupatorom, komunističke vlasti su ga strijeljale 1945. godine na Hadžetu u Novom Pazaru, zajedno sa više od 1.500 Bošnjaka.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Premijer Novalić posjetio sajam električnih automobila, objavio sliku uz opis “laganica”

Novalić je ojavio fotografiju na društvenim uz jednostavan opis "Laganica". Premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) iskoristio je nedjelju da posjeti...

Možda vas zanima i ovo