Subota, 25 rujna, 2021

U ovom gradu svaki peti muškarac nije otac svom djetetu: Bake dovode djecu na testiranje

Nemojte propustiti

Od kada je u Čačku otvorena medicinska laboratorija, u kojoj se prvi put u ovom dijelu Srbije može uraditi DNK analiza, za mnoge porodice nema mira i ne prestaje interesovanje za utvrđivanjem očinstva.

U Čačak po potvrdu da su zaista očevi svoje djece najviše dolaze, naravno, Čačani, ali i Ivanjičani, Požežani, Milanovčani…

Zbog papira, koji se dobija u ovoj laboratoriji, pukli su mnogi brakovi, a bilo je i slučajeva da su se snaha, svekrva i sin zamalo potukli pred medicinskim osobljem laboratorije, piše Kurir.rs.

Zaposleni u ovoj laboratoriji nisu željeli da komentarišu dogodovštine iz ordinacije, ali kažu da analizu te vrste rade i da ima interesovanja.

– Da bi se DNK analiza uspješno uradila, potreban je uzorak krvi oca i djeteta, ili bris sluznice tkiva, na šta se pacijenti najčešće odlučuju.

Izvještaj se čeka od 10 do 15 dana i rezultat, koji im uručujemo u zatvorenoj koverti, 100 posto je pouzdan – kazali su u laboratoriji, dodajući da analiza košta 25.090 dinara (211 eura).

– Iznenađeni smo interesovanjem ljudi sa sela. Petkom, kada je u Čačku pijačni dan, kada obave poslove, bake svrate do nas da vide kako sve to ide, jer kažu da su čule da je moguće utvrditi očinstvo.

Interesantno je da u skoro 50 posto slučajeva sinovi poslušaju majke i dovedu potomke radi testiranja.

U Ivanjici se još i danas prepričava slučaj u kome je svekrva insistirala na tome da se ova analiza uradi jer je sumnjala da njen sin nije otac djeteta.

– U ordinaciju su ušli svi zajedno, otac, sin, snaha i svekrva, a u istom sastavu su otišli i da preuzmu rezultate. Kada su dobili rezultat, snaha i svekrva su se u ordinaciji otimale oko koverte, pobile su se, a da nije bilo prisebnih laboranata, one bi jedna drugoj kosu počupale. Svekrva je po svoj prilici izvukla deblji kraj jer se u Ivanjicu vratila u modricama. Ispostavilo se da dječak jeste njen unuk, ali izgleda da je i sama sumnja doprinijela da se taj brak raskine – kaže bliski rođak ove porodice.

Kažu da od nekoliko desetina obrađenih slučajeva najmanje trećina sazna da nisu očevi svoje djece. Uglavnom su to bračna nevjerstva sa drugim i trećim djetetom.

Zanimljivo je da su u velikom broju slučajeva svekrve one koje najprije izraze sumnju da unuci koje odgajaju nisu njihove krvi.

Kad tate plaču

– U tim situacijama očevi najčešće djecu dovode sami, bez znanja majki. Ujutro kada ih vode u vrtić, dovedu ih i mi uzmemo bris iz nosića ili usta. Kasnije, oni takav postupak supruzi vrlo lako pravdaju navodnim zahtjevom iz vrtića da se uradi bris grla zbog prehlade, a zapravo se radi DNK analiza. Bilo je vrlo potresnih i teških scena – kažu u ovoj laboratoriji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo