Subota, 26 studenoga, 2022

U ovom njemačkom gradiću godišnja stanarina je manja od 2 KM, ali uz određene uslove

Nemojte propustiti

Stambene jedinice velike su od 45 do 65 kvadratnih metara i podsjećaju na male kuće.

U malenom njemačkom naselju Fuggerei, koje se nalazi u Augsburgu, cijena stanarine iznosi samo 88 euro centi godišnje (manje od dva KM), no potrebno je ispuniti određene uslove.

Fuggerei je najstarije socijalno naselje na svijetu, koje je 1516. godine sagradio Jakob Fugger Mlađi. Ovdje je želio smjestiti ljude iz Augsburga koji su bili slabijeg imovinskog stanja te su do 1523. godine izgrađene 52 kuće, a zatim je tu napravljena i crkva. Vrata su se zaključavala noću, tako da se može reći da je Fuggerei u to vrijeme bio nezavisni gradić.

Uslovi za život u Fuggereiju su isti kao i prije 500 godina: osim male stanarine, morate živjeti najmanje dvije godine u Augsburgu, biti katoličke vjeroispovijesti i slabijeg imovinskog stanja, ali bez dugova, a vrata se i dalje zaključavaju svake večeri u 22 sata.

Stambene jedinice velike su od 45 do 65 kvadratnih metara i podsjećaju na male kuće. U stanovima se nalazi kuhinja, dnevni boravak, kupaonica i spavaća soba. Stanovi u prizemlju imaju vrt, a stanovi na katu imaju potkrovlje.

Turisti imaju priliku posjetiti Fuggerei. Jedna stambena jedinica je prazna i služi kao muzej. U periodu od 1681. do 1694. godine je ovdje živio mason Franz Mozart, pradjed Wolfganga Amadeusa Mozarta, a u njegovu čast postavljena je spomen-ploča.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pucnjava i sukob između krijumčara migranata u selu Horgoš, šest osoba završilo u bolnici

Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na...

Možda vas zanima i ovo