Subota, 22 siječnja, 2022

U Parlamentu FBiH usaglašeno ograničenje rasta cijena struje na maksimalnih 20 posto

Nemojte propustiti

“Provedba dopuna zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znače poslovanje s gubitkom u iznosu od 85 miliona KM u narednoj godini”, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Na večerašnjoj, vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usaglašen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, koji je jučer usvojen u Domu naroda kojim je poskupljenje struje ograničeno na maksimalnih 20 posto.

Na sjednici na kojoj je bilo više replika nego diskusije, za ovaj zakon glasalo je 77 delegata, jedan je bio protiv i jedan uzdržan. Zakon je morao na usaglašavanje zbog amandmana Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića, a koji je u konačnici prihvaćen i večeras.

Posebna se rasprava otvorila oko zaključaka koje je predlagao Klub SDA, a posebno dio koji govori o tome da Vlada iz Budžeta nadomjesti gubitke Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi HZHB. Zaključci Kluba SDA nisu dobili podršku.

Inače, usvojeni amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

U međuvremenu iz Elektroprivrede BiH su danas poručili da ukoliko dopune zakona koje su usvojene u Domu naroda, uz amandmane zastupnika, u istom tekstu budu odobrene i u Predstavničkom domu, amandmani će biti “u potpunosti neprovodivi i neće voditi rješenju problema zbog pravnih nejasnoća koje sadrže”.

“Provedba dopuna zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znače poslovanje s gubitkom u iznosu od 85 miliona KM u narednoj godini”, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Očekuje se da bi ovaj zakon mogao stupiti na snagu najranije 8. januara 2022. godine.

Zastupnici su sa 52 glasa usvojili zaključak Mirsada Pindže kojim se obavezuje Vlada FBiH da sa danom 31. mart 2022. izvrši analizu primjene i efekata odluke o ograničenju cijene struje i predloži eventualne korekcije i dostavi Parlamentu FBiH.

Inače, sjednica je obilovala mnogobrojnim replikama, kao i pokušaju traženja krivca za novonastalu situaciju.

Više s weba

Izdvajamo

Zahiragić najavljuje: Predložit ću izgradnju džamije na Trebeviću

Pokretanje inicijative je najavio vijećnik SDA u Općinskom vijeću Stari Grad Adi Zahiragić, inače brat poznatijeg Harisa Zahiragića, zastupnika...

Možda vas zanima i ovo