Subota, 22 siječnja, 2022

U petak formiranje nove vlade u Srbiji

Nemojte propustiti

Dačić: “Ne možemo izmijeniti prošlost, ali možemo sadašnjost i budućnost”

Foto: AnadolijaBuduća vlada Srbije imat će 17 ministarstava i 19 članova, a njeno formiranje očekuje se u petak, saošteno je danas nakon sastanaka glavnih odbora Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Kako je danas na sjednici Glavnog odbora SNS-a potvđeno lider te stranke Aleksandar Vučić predložen je za ministra odbrane i prvog potpredsjednika vlade koji će biti zadužen za odbranu, bezbjednost i borbu protiv korupcije i kriminala.

U nastavku konstituivne sjednicie Skupštine Srbije za predsjednika trebalo bi da bude izabran Nebojša Stefanović čija je kandidtura takođe potvrđena na sjednici GO SNS-a.

Kako je u svom obraćanju saopštio Aleksandar Vučić, ispred ove stranke kandidat za ministra vanjskih poslovaje Ivan Mrkić,

Ispred SNS-a kandidat za ministra pravde i državne uprave je Nikola Selaković, za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Goran Knežević, energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Zorana Mihajlović, a za kulturu, informisanje i dijasporu Bratislav Petković, za ministra rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja Milana Bačević, a za resor omladine i sporta Alisa Marić.

Vučić je u obraćanju članovima GO svoje stranke rekao da će se buduća vlada zalagati za evropske integracije, a u prvom planu imt će borbu protiv kriminala i korupcije.

“Naša će vlada ići ka EU, to je naše strateško opredjeljenje što će stranka uskoro i na kongresu potvrditi. Poštovat ćemo ljudska prava, nacionalnim manjinama dali smo predstavnička mjesta”, rekao je lider naprednjaka i navodeći primjer Alžira kao zemlje u koju Srbija najviše izvozi, sarađivati sa arapskim i afričkim zemljama.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin će po riječima Vučića će biti ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

Nakon sjednice održane u beogradskom Sava centru Aleksandar Vučić je novinarima izjavio da će od sutra biti nastavljen rad parlamenta, a da se do petka očekuje izbor vlade.

Upitan o novom ministru spoljnih poslova Ivanu Mrkiću, o kojem se do sada malo znalo i nije špekulisalo u beogradskim medijima, Vučić je rekao da se radi o iskusnom diplomati  koji je prešao sve od Brisela i Ujedinjenih nacija, Njujorka, Bostona i Ženeve.

Po riječima Vučića Mrkić je do sada bio državni sekretar u Ministarstvu, ima gotovo 35 godina iskustva u diplomatiji i u stanju da obavlja svoj posao i da privlači investicije.

-SPS nakon 12 godina dobija premijera

Na sjednici Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) jednoglasno je odlučeno da lider ove stranke Ivice Dačića bude premijer Srbije.

Glavni odbor SPS je na sjednici održanoj u sjedištu stranke u Beogradu takođe oslučio da ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja bude Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović i za ministar rada i socijalne politike lidera PUPS-a, kao predizborni koalicioni partnera, Jovan Krkobabić.

Lider socijalista je, obraćajući se prisutnima, ističući da će SPS poslije 12 godina imati premijera i da to za nije politička pobjeda, već veliki politički i životni ispit za čiji će rezultat građani dati ocjenu na kraju mandata.

On je istakao da buduća vlada neće raditi po stranačkim već interesima građana i da je za to u skupštini obezbjeđena podrška više od 140 poslanika (za prostu većinu potrebno 126) i  dodao da će biti nastavljena i beskrompromisna borba protiv kriminala, korupcije i terorizma.

“Cilj nove vlade je da Srbija bude jaka, poštovana u svijetu, da treba da nastavi svoj evropski put. Srbija mora istovremeno da vodi računa o nacionalnim i državnim interesima, da bude faktor mira i stabilnosti u regionu. Ovo nije povratak u prošlost, već put u budućnost. Naš cilj nisu ni ratovi, sankcije, ni ratni zločini, naš cilj jeste da Srbija bude uvažavana, da bude faktor mira i stabilnosti i da mora da vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima”, rekao je budući premijer Srbije Ivica Dačić.

“Ne možemo izmijeniti prošlost, ali možemo sadašnjost i budućnost, Srbija je država svih njenih građana”, poručio je Dačić i dodao da neće donijeti nijednu odluku, a da prije toga ne postavi pitanje da li je ona pravdedna za građane.

Kao prioritetne zadatke buduće vlade Dačić je naveo da su to teška ekonomska i politička situacija, težak međunarodni položaj zemlje i pitanje Kosova.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo