Srijeda, 17 kolovoza, 2022

U petak stiže lijek za liječenje više vrsta karcinoma

Nemojte propustiti

Famaceutska kompanija “Pliva”, preko distributera “Krajina lijek” iz Banje Luke, za petak priprema isporuku lijeka “Doxorubicin”, injekcija 10 i 50 mg, koji se koristi u liječenju više vrsta karcinoma – potvrdio je FENI magistar Adnan Berberović iz Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ilustracija
Ilustracija

U kliničkim centrima već nekoliko dana nema te vrste lijeka zbog čega je nastao problem za veliki broj pacijenata koji se liječe od karcinoma.

– Još 15. juna od zdravstvenih ustanova dobili smo informaciju da je lijek trenutno deficitaran u kliničkim centrima. S obzirom da se taj lijek koristi za liječenje više vrsta karcinoma, to predstavlja problem je veliki broj pacijenata – kazao je magistar Berberović.

Pojasnio je da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, na temelju postupaka javnih nabavki, potpisao ugovor s dobavljačem “Krajina lijek” iz Banje Luke o isporuci navedenog lijeka. Problem je nastao kad “Krajina lijeka” jer nije mogao platiti avans na lijek proizvođaču, tako da proizvođač nije mogao izvršiti isporuku.

– Međutim, nakon provedenih aktivnosti, u toku dana dobili smo zvaničnu informaciju od proizvođača “Pliva” u kojoj navode da „pripremaju isporuku ‘Doksorubicin’ injekcija 10 i 50 mg, preko distributera ‘Krajina lijek’, za petak, 21. juna ove godine„ – kazao je Berberović.

(Fena)

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo