Četvrtak, 24 lipnja, 2021

U porastu broj krađa vozila u Sarajevu i Istočnom Sarajevu: Dnevno “nestaju” dva automobila

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva u 2013. godini, prema policijskim podacima, povećan je broj krađa vozila u odnosu na prethodnu godinu.

U Sarajevu tokom 2013. godine registrovano 1.310 krađa i provala u vozila (25 više), pri čemu je 800 automobila ukradeno, a u Istočnom Sarajevu u toku 2013. godine registrovano je 29 prijava o krađama ukupno 30 vozila. Iz proste računice, stoga, proizilazi da na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva dnevno nestaju 2,27 automobila.

Prema riječima Vahida Ćosića, komesara MUP-a KS-a, krađe (iz) vozila čine 44,5 posto teških krađa počinjenih u Sarajevu. On je dodao da je u Sarajevu ukradeno 800 automobila, od čega je 227 ili 28,4 posto pronađeno i vraćeno vlasnicima. Sarajevska policija vratila 96 vozila, MUP RS-a – 33, drugi MUP-ovi 18, uz novčanu nadoknadu je vraćeno 10, a 70 vozila vlasnici su sami pronašli. U odnosu na 2012. godinu broj ukradenih vozila, povećan je za 11 ili 1,4 posto. Policija je protekle godine podnijela krivične prijave protiv 74 osobe zbog krađe vozila (tri više), među kojima je 45 povratnika u činjenju krivičnih djela.

– S obzirom da se radi o organizovanom kriminalu, krađe vozila nisu u isključivoj nadležnosti Uprave policije MUP-a KS-a. Primaran zadatak borbe protiv krađe vozila je u nadležnosti SIPA i Federalne uprave policije. Ukoliko se ozbiljno, metodološki, planski i po ZKP-u pristupi rješavanju ovog problema, naglašavam da je borba protiv autokriminala primaran zadatak SIPA. Ako se djelo izvršilo na području BiH, to je nadležnost SIPA. Ukoliko se djelo pojavilo na području Federacije, to je u sekundarnoj nadležnosti FUP-a. Ako se to djelo napravilo u Kantonu Sarajevo, mi smo u tu problematiku uključeni u tercijarnom dijelu. Još 2010. smo prepoznali ovaj problem i od vlastitih kapaciteta formirali tim i aktivno svih 24 sata deset krim-inspektora Sektora krim-policije radi na ovoj problematici, rekao je Ćosić na konferenciji za novinare na kojoj je prezentiran godišnji izvještaj sarajevskog MUP-a
Danka Tešić, portparol CJB-a Istočno Sarajevo, pojasnila je da su se u Istočnom Sarajevu najvećem broju slučajeva krali golfovi A2, a potom i vozila BMW X6, BMW X5, polo i drugi.

– Od 29 prijavljenih slučajeva krađe vozila dva su bila po poznatom izvršiocu jer se radilo o krivičnim djelima utaje. Polovina ukradenih, odnosno 15 auta je pronađeno. Jedno vozilo je vraćeno vlasniku nakon plaćanja otkupa, 10 su pronašli policajci pretragama terena i mogućih lokacija za skrivanje, i u četiri slučaja građani su prijavili da su našli napušteno otuđeno vozilo. Pored toga, pronađeno je i 35 auta otuđenih na drugim područjima – 33 su ukradena u Kantonu Sarajevo, te po jedan u Modriči i Trebinju, istakla je Tešić.

Prema riječima Nebojše Popovića, načelnika Kriminalističke policije CJB-a Istočno Sarajevo, sve njihove operativne akcije i operativna saznanja ukazuju da su izvršioci ovih krivičnih djela radili u dobro organizovanim kriminalnim grupama čiji su pripadnici sa obje strane entitetske linije.

– Centar samostalno realizuje određene operativne aktivnosti, kao i pripadnici MUP-a KS-a na svom području, ali veliki broj akcija je plod zajedničke saradnje na sprečavanju ove problematike. Da su te grupe dobro povezane i da stalno prelaze iz jednog entiteta u drugi govori podatak o velikom broju otuđenih vozila koja su pronađena kod nas, a posebno na području opštine Pale, rekao je Popović.

Lopovi ukradena vozila najčešće sakrivaju na sporednim, teško pristupačnim putevima, a zabilježeni su i slučajevi da su ostavljana u napuštenim garažama, pa i u garažama čiji su vlasnici poznati. Opština Pale je područje sa velikim brojem šumskih i sporednih puteva, a vozila se često ostavljaju na potezu od Podgraba preko Romanije do Lapišnice. Kasnije lopovi traže novac za povrat, a ako ne dobiju, često zapale vozilo, ili ga rasklapaju radi rezervnih dijelova, dok neka vozila se transportuju u druge gradove ili zemlje.

Podsjetimo, na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočni Stari Grad policija je u prva dva dana 2014. godine pronašla dva automobila ukradena u Kantonu Sarajevo i vratila ih vlasnicima. Tako je prvog dana 2014. policija u Gornjim Miljevićima, u Istočnom Novom Sarajevu, u garaži vlasništvo D. M. pronašla audi A6 koji je ukraden u noći između 31. decembra i 1. januara na području Kantona Sarajevo. Pripadnici Policijske stanice Pale su 2. januara u rejonu Čeline, na Trebeviću, u opštini Istočni Stari Grad, pronašli napušteni golf 5 vlasništvo H. Lj. Vozilo, koje je ukradeno u Kantonu Sarajevo u noći između 29. i 30. decembra, vraćeno je vlasniku.

– Realizacijom jedne operativne aktivnosti u junu 2013. službenici CJB Istočno Sarajevo su u jednom autootpadu na Sokocu pronašli dijelove od 5-6 golfova A2 ukradenih u Sarajevu. Pronađeno je nekoliko prednjih branika za godinu proizvodnje 1990-1992, podsjetio je Popović.

Službeni automobil Parlamentarne skupštine BiH, koji je koristio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić, kao što smo pisali, bio je ukraden u oktobru u sarajevskom naselju Breka. To vozilo pronađeno je nekoliko dana kasnije na području Sokoca i vraćeno.

Ljubićev službeni automobil bio je ukraden i u junu 2011. godine, također u naselju Breka, gdje navodno stanuje vozač koji ga vozi automobilom u vlasništvu Parlamentarne skupštine BiH. BMW je potom pronađen pored napuštene kuće u mjestu Krivodoli, opština Pale.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo