Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

U potrazi za dobrim vijestima: Federalni krizni štab mogao bi ublažiti mjere, razmatra se mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu

Nemojte propustiti

U Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva trenutno se razmatra mogućnost popuštanja epidemioloških mjera u narednom periodu.

Kako se saznaje od dobro obaviještenih izvora, razmatra se mogućnost vraćanja učenika u školske klupe od početka narednog polugodišta.

Kao što je poznato, trenutno osnovci uzrasta od prvog do četvrtog razreda naizmjenično po sedmicu dana imaju nastavu u školskim klupama i online. Svi učenici od petog do devetog razreda osnovnih, kao i svih razreda srednjih škola, nastavu imaju isključivo online.

Trenutno se razmatraju različite mogućnosti, odnosno da li da svi osnovci imaju mješoviti oblik nastave, odnosno jedne sedmice u klupama, a druge online, ili da se zadrži postojeći model. Također, za srednjoškolce se razmatraju mogućnosti da li da se ovakav mješoviti oblik izvođenja nastave uvede samo za prva dva ili za sve razrede.

Svakako će konačna odluka zavisiti od razvoja epidemiološke situacije u narednom poriodu.

Također, Krizni štab bi na narednoj sjednici, koja bi se trebala održati početkom naredne sedmice, mogao usvojiti preporuku da se ponovo uvede pravilo obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa za sve osobe koje ulaze u našu zemlju. Razlog za razmatranje ovakve preporuke je pojava novog, “britanskog” soja koronavirusa, odnosno sprečavanje njegovog ulaska i širenja u BiH. Drugi razlog za raspravljanje o ovakvoj mjeri je povećan broj ulazaka u BiH u posljednje vrijeme.

Ukoliko bude prihvaćena ova preporuka, ona će biti proslijeđena nadležnim državnim institucijama, koje treba da donesu konačnu odluku, piše “Oslobođenje”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo