Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

U Sloveniji od naredne sedmice popuštanje mjera, vlasti objavili detalje

Autor:Fena

Nemojte propustiti

SLOVENIJA – Da se epidemiološko stanje u zemlji nakon dugo vremena popravlja, potvrđuju i podaci po kojima je u zadnja 24 sata bilo samo 959 zaraza, a i broj smrtnih slučajeva znatno je smanjen, pa ih je bilo 14.

U Sloveniji će iduće sedmice ponovo raditi sve trgovine i uslužne djelatnosti do najviše 400 metara radne površine, ali uz obvezno testiranje zaposlenih najmanje jednom tjedno, potvrdio je u petak Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade premijera Janeza Janše.

Riječ je o najnovijoj odluci vlade, koja je najavila i otvaranje nastave za sve polaznike prvih triju razreda osnovnih škola u zemlji, što je pokazatelj da se epidemiološka situacija zadnjih dana ipak popravlja. Škole koje su nedavno otvorene za prva tri razreda radile su dosad samo u onim regijama s boljom epidemiološkom situacijom.

On je potvrdio da će biti dopušten i rad skijališta, uz testiranje zaposlenih i skijaša.

Da se epidemiološko stanje u zemlji nakon dugo vremena popravlja, potvrđuju i podaci po kojima je u zadnja 24 sata bilo samo 959 zaraza, a i broj smrtnih slučajeva znatno je smanjen, pa ih je bilo 14.

Kako je na konferenciji za novinare u Ljubljani kazala glasnogovornica vlade Maja Bratuša, to omogućava postupno ublažavanje restrikcija ako se pozitivan trend i dalje nastavi.

Po njezinim je riječima Slovenija iz tzv. “crne” faze, koja je dugo trajala, sada ušla u “crvenu” fazu epidemije, no da bi došla u tzv. “žutu”, potrebno je da i broj dnevnih zaraza i broj hospitaliziranih covid pacijenata padnu na manje od tisuću, što još nije slučaj.

U toj će se fazi “otvoriti” fizička nastava u cijeloj državi za sve osnovce i zaključne razrede srednjih škola, a na fakultetima će se ponovo održavati ispiti i seminari, doduše uz sudjelovanje najviše 10 osoba.

Unatoč poboljšanju epidemiološke slike, premijer Janez Janša u četvrtak je upozorio da otvaranje gospodarskih djelatnosti i društvenih aktivnosti ne bi smjelo biti radikalno, jer ne želi da Slovenija bude država u kojoj će epidemija najduže trajati, te je pozvao sve građane na odgovornost.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo