Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

U Prijedoru klanjana dženaza za 49 Bošnjaka ubijenih 1992.

Nemojte propustiti

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

U zadnjih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe u BiH

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe od čijih posljedica su...

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a za Face TV: Nema budućnosti ako je Bosna i Hercegovina podijeljena u entitete, RS mora odgovarati

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a, gostovala je sinoć na televiziji FACE te je istakla da su BiH i Balkan bliski...

Policija intezivno traga za Renatom Marjanovićem, sinoć je ispalio rafal na kafić

Renato Marjanović i odranije je poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine...

Najmlađa žrtva Almir Kaltak imao 16 godina u vrijeme ubistva 

Foto: AnadolijaNa stadionu Vedro polje u Hambarinama jutros je klanjana zajednička dženaza za 49 identificiranih žrtava s područja opštine Prijedor, ubijenih tokom 1992. godine.
Nakon klanjanja dženaze, koju je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, tabuti s tijelima identifikovanih šehida prevezeni su na osam lokacija predviđenih za ukop, potvrdio je za agenciju Anadolija Prijedorčanin Sudbin Musić, član Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

„Ovo je veoma težak trenutak za sve Bošnjake s prijedorske opštine. Na jednoj strani imate familije koje sahranjuju svoje najmilije, na drugoj strani majke, žene, koje dvadeset godina uzalud tragaju za posmrtnim ostacima sinova, muževa, očeva svoje djece“, istakao je Musić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najmlađa žrtva koja će biti danas ukopana je Almir Kaltak, koji je imao 16 godina kada je ubijen, a pronađen je u masovnoj grobnici Jakarina kosa na području Prijedora.

Najstarija i ujedno jedina žrtva ženskog spola je Hasnija Hodžić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u Hambarinama, a ubijena je na pragu svoje kuće, a imala je 67 godina.
 
Među žrtvama koje će danas biti ukopane su i dvojica Prijedorčana koje su pripadnici policije RS-a strijeljali sa još 200 njihovih sugrađana na Korićnaskim stijenama u ljeto 1992. godine.
 
Na području Prijedora još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava stradalih u toku proteklog rata u BiH.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

Možda vas zanima i ovo