Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

U prošloj godini bez posla ostalo 90.000 osoba!

Preporučeno

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od 1. januara do 30. novembra 2012. godine bez posla je ostalo skoro 90.000 bh. građana! U Federaciji je za 11 mjeseci prošle godine bez posla ostalo 52.666, u Republici Srpskoj 34.504, a u Distriktu Brčko 27 osoba.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Boris Pupić, portparol ove agencije, istakao je da najveći problem predstavlja Zakon o posredovanju u zapošljavanju FBiH, koji ne obavezuje poslodavca da, kada raspiše konkurs, istu informaciju proslijedi i službama za zapošljavanje.

Upravo se čita:  Hoće li manji kafići uvesti zabranu pušenja?

– U RS je drugačija situacija, pa svaki poslodavac mora obavijestiti i biroe ukoliko traži radnu snagu. Iz tog razloga biroi za zapošljavanje u FBiH tražili su da se promijeni ovaj zakon, međutim, udruženja poslodavaca kategorički su to odbila, tvrdeći da bi na taj način biroi nametali ljude kompanijama, što nije istina – naglasio je Pupić te dodao da uposlenici biroa režu oglase iz dnevne štampe i stavljaju ih na oglasne ploče, jer se na taj način najviše nezaposlenih koji nisu visokokvalificirani najlakše informira.

Upravo se čita:  EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

Pupić je još podvukao da se na portale koji nude zapošljavanja najčešće javljaju mladi, jer oni najviše i koriste tehnologiju. A šta je s informatički nepismenim građanima?

– Firme i službe za zapošljavanje ranije su koordinirale i na lakši se način dolazilo do posla. Sada toga više nema – dodao je Pupić.

Prema podacima Službe za zapošljavanje u KS, 12.000 nezaposlenih građana putem biroa za zapošljavanje te raznih programa i javnih poziva našlo je posao u godini iza nas.

Upravo se čita:  BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

(Depo.ba)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo