Petak, 14 svibnja, 2021

U Republici Srpskoj ima više penzionera od radnika

Nemojte propustiti

Prvi put u Republici Srpskoj je za 388 više penzionera u odnosu na radnike za koje se uplaćuju doprinosi, što je alarmatno i traži hitne mjere, ukazali su danas predstavnici Saveza sindikata RS na sastanku s premijerkom Željkom Cvijanović i ministrima u entitetskoj vladi.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Uz to, predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić je upozorila da je u RS oko 155.000 nezaposlenih, prosječna plata je pala, a trokovi života rastu i pada kupovna moć, što su bili razlozi za razgovore s članovima Vlade i za hitne mjere izvršne vlasti.

“Položaj radnika u RS je izuzetno loš i ne trpi odlaganje problema, a neprovođenje zakona pogoršava situaciju”, rekla je Mišićeva na pres-konferenciji nakon ovih razgovora.

Traže od premijerke da se iznađe model boljeg rada Inspektorata i da se u ovoj godini ne otvara pitanje novog zakona o radu, posebno jer se RS nalazi u recesiji i bila bi dodatno ugrožena stečena prava radnika.

Sindikalci su zatražili od premijerke da stane iza donošenja zakona o krivičnom postupku te da se u proceduru u Skupštinu vrati zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, kao i da nema smanjenja plata i otpuštanja radnika u javnim preduzećima, već da odgovaraju oni koji su krivi za zloupotrebe.

“Samo smijeniti te osobe ne znači ništa, jer oni nastavljaju da uživaju u svom bogastvu”, rekla je predsjednik Saveza sindikata RS.

Razgovarano je i o potrebi saniranja stanja u zvorničkom “Birču” te načinima za novo zapošljavanje i pridržavanje zakona, odnosno konkursne procedure pri zapošljavanju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nedeljko Čubrilović uzvraća Bakiru Izetbegoviću: “Da li je rješenje to što SDA predlaže, da smo genocidaši, da smo genocidna tvorevina…”

Na upit da li očekuje da zakon o zabrani negiranja genocida biti nametnut do kraja mandata Valenzina Inzka, Čubrilović...

Možda vas zanima i ovo