Subota, 27 veljače, 2021

U samoubilačkom napadu u Jemenu 42 mrtvih

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Četrdest dvije osobe su poginule, a 37 je ranjeno na jugu Jemena u samoubilačkom napadu za koji se vjeruje da su izvršili pripadnici Al-Kaide, novi je bilans žrtava kako su danas saopštili ljekarski izvori.

Napad je izvršen jučer tokom komemoracije jednom komandantu vojske u gradu Jaru, nekadašnjem uporištu Al-Kaide. Povrijeđeni su smješteni u bolnice u Jaru i Adenu. Prema riječima guvernera provincije Abjan, napad je izvršio samoubica Al-Kaide koji je aktivirao eksploziv smješten u svom pojasu.

Napad je izazvao strahovanje da su se pripadnici Al-Kaide vratili u Jar i okolne gradove u provniciji Abjan, odakle ih je vojska polovinom juna istjerala tokom ofanzive, kada je poginulo stotine osoba. Prije pet dana u Jaru su poginulo četiri vojnika i jedan civil tokom napada na jednu policijsku stanicu, koji se takođe pripisuje Al-Kaidi.

Lokalni zvaničnik u Jaru Naser Abdalah Mansari je dio odgovornosti za jučerašnji napad pripisao vlastima u Jemenu, navodeći da Jar nije osiguran. “U Jaru i drugim gradovima u Abjanu policije uopšte nema”, rekao je on.

Al-Kaida je iskoristila slabljenje centralne vlasti tokom pobune protiv bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha 2011. godine, i ojačajala u istočnom i južnom dijelu Jemena.

Prema riječima jednog lokalnog zvaničnika, pet pobunjenika je poginulo u subotu uveče u napadu, najvjerovatnije američke bespilotne letjelice na njihovo vozilo u jednom selu na istoku Jemena. Snage sigurnosti su odmah raspoređene oko mjesta napada, naveli su svjedoci. SAD su posljednjih mjeseci izvele niz napada na ciljeve Al-Kaide u južnom i istočnom Jemenu.

(Bh-index/Beta-AFP)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo