Subota, 22 siječnja, 2022

U samoubilačkom napadu u Jemenu 42 mrtvih

Nemojte propustiti

Četrdest dvije osobe su poginule, a 37 je ranjeno na jugu Jemena u samoubilačkom napadu za koji se vjeruje da su izvršili pripadnici Al-Kaide, novi je bilans žrtava kako su danas saopštili ljekarski izvori.

Napad je izvršen jučer tokom komemoracije jednom komandantu vojske u gradu Jaru, nekadašnjem uporištu Al-Kaide. Povrijeđeni su smješteni u bolnice u Jaru i Adenu. Prema riječima guvernera provincije Abjan, napad je izvršio samoubica Al-Kaide koji je aktivirao eksploziv smješten u svom pojasu.

Napad je izazvao strahovanje da su se pripadnici Al-Kaide vratili u Jar i okolne gradove u provniciji Abjan, odakle ih je vojska polovinom juna istjerala tokom ofanzive, kada je poginulo stotine osoba. Prije pet dana u Jaru su poginulo četiri vojnika i jedan civil tokom napada na jednu policijsku stanicu, koji se takođe pripisuje Al-Kaidi.

Lokalni zvaničnik u Jaru Naser Abdalah Mansari je dio odgovornosti za jučerašnji napad pripisao vlastima u Jemenu, navodeći da Jar nije osiguran. “U Jaru i drugim gradovima u Abjanu policije uopšte nema”, rekao je on.

Al-Kaida je iskoristila slabljenje centralne vlasti tokom pobune protiv bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha 2011. godine, i ojačajala u istočnom i južnom dijelu Jemena.

Prema riječima jednog lokalnog zvaničnika, pet pobunjenika je poginulo u subotu uveče u napadu, najvjerovatnije američke bespilotne letjelice na njihovo vozilo u jednom selu na istoku Jemena. Snage sigurnosti su odmah raspoređene oko mjesta napada, naveli su svjedoci. SAD su posljednjih mjeseci izvele niz napada na ciljeve Al-Kaide u južnom i istočnom Jemenu.

(Bh-index/Beta-AFP)

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo