Srijeda, 12 svibnja, 2021

U Sarajevu boravili turisti iz 104 zemlje svijeta

Nemojte propustiti

U prva tri mjeseca 2013. godine Kanton Sarajevo posjetilo je 42.523 turista. To je povećanje od 17,7 posto u odnosu na isti period prošle godine – kazala je Feni glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Sarajevo-panoramaOstvareno je 85.101 noćenje i to je povećanje od 15,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče stranih turista, u najvećem broju su bili turisti iz Hrvatske 31,9 posto, zatim iz Turske 10,4 posto, Srbije 8,4 posto, Slovenije 6,2 posto i Austrije 3,7 posto. Slijede turisti iz Njemačke, Crne Gore, Italije, SAD-a i Švedske.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, Turske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, SAD-a, Kuvajta i Crne Gore.

– Prosječno zadržavanje u prva tri mjeseca ove godine je dvije noći, s tim što strani turisti ostaju 2,2 noći, a domaći 1,8 noćenja – kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Za tri mjeseca 2013. godine u Sarajevu su boravili turisti iz 104 države svijeta.

Hadžiefendić-Mešić navodi da 93 posto turista odsjedaju u hotelima, a samo sedam posto u ostalom smještaju.

Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u Kantonu Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine je 28 posto s aspekta popunjenosti soba, odnosno 13,1 posto s aspekta popunjenosti kreveta.

– Ovo je fantastična najava ljetne sezone koja je prošle godine počela u maju, a ove godine možda i ranije – kazala je Hadžiefendić-Mešić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prof. dr. Sebija Izetbegović: Zahvaljujem se svima koji su pružili bilo kakvu podršku u borbi za pravdu i istinu

Izetbegović je uputila bajramsku čestitku svim građanima, te se tom prilikom zahvalila svima koji su joj pružali podršku u...

Možda vas zanima i ovo