Nedjelja, 28 studenoga, 2021

U Sarajevu na Latinskoj ćupriji 28. juna multimedijalni spektakl „Stoljeće mira nakon stoljeća rata“

Nemojte propustiti

sarajevo_latinska_cuprijaMultimedijalni spektakl „Stoljeće mira nakon stoljeća rata“ počinje 28. juna na mostu Latinska ćuprija u Sarajevu.

Ovo su na današnjoj konferenciji za medije izjavili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije Renzo Daviddi, redatelj i autor projekta Haris Pašović, voditeljica projekta u Fondaciji „Sarajevo, srce Evrope“ Anita Kirpalani, plesač i koreograf  Thomas Stayert iz Beglije.

– S obzirom na veliki broj učesnika zajedno s ostalim manifestacijama koje se održavaju i u Vijećnici, kao i utrka 22. juna od Istočnog Sarajeva i završava u Starom Gradu, dat će veliki doprinos ovako značajnoj manifestaciji, te će Sarajevo, osim svjetskog prvenstva biti u fokusu evropske i svjetske javnosti – kazao je Hadžibajrić.

Iako smatra da nije primamljivo da se organizira proslava jednog dramatičnog događaja kao što je početak Prvog svjetskog rata, Daviddi je podsjetio da se ovdje obilježavaju događaji koji su uslijedili nakon rata, gdje je urađeno puno na miru i povjerenju.

– Mislim da bismo trebali poslati poruku, pogotovu iz Sarajeva, da su mir i povjerenje puno važniji od svih ostalih vrijednosti – kazao je Daviddi.

Podrška ovom projektu je, kako su kazali Kirpalani i Stayert, da iz Sarajeva ode poruka u svijet, da Sarajevo pokaže svijetu što može napraviti i da u BiH ima puno talenata.

– Evropska unija, Francuska i Općina Stari Grad, umjetnici iz deset zemalja Evrope, regiona, svi mi investiramo u poruku ljubavi iz Sarajeva i nadam se da će nam se građani priključiti, te da 100 godina nakon početka Prvog svjetskog rata, s istog mjesta Sarajevo pravi jednu drugačiju, modernu viziju svijeta, BiH, Sarajeva – kazao je redatelj i autor projekta Haris Pašović.

U programu učestvuje 280 umjetnika, hor iz Sarajeva i Krasnodra, 107 učenika osnovnih škola u Sarajevu, glumci, plesači, s dva orkestra Dine Merlina i Šabana Šaulića. Program počinje u 23 sata i 45 minuta.

Razlog za početak u ponoć je višestruk.

– Zbog scene je bio potreban mrak, a s obzirom na to da je i prvi dan ramazana, tada završava teravih-namaz, a oni koji ne idu na teraviju gledaju utakmicu Svjetskog prvenstva u fudbalu- kazao je Pašović.

Istakao je da je ulaz slobodan, a obzirom na to da je „u vrijeme ramazana uvijek živo u Sarajevu, nećemo imati problema s publikom“.

Pašović je kazao da će scena biti postavljena na mostu Latinska ćuprija.

Evropska unija je pomogla da se ovaj događaj organizira u Sarajevu i cijeloj BiH u okviru Fondacije Sarajevo srce Evrope i inicijative programa „Sarajevo 2014“. Događaj najvećim dijelom finansira EU od 250.000 eura, a BiH ulaže manje od 10 posto sredstava.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo