Petak, 18 lipnja, 2021

U Sarajevu počele mirne demonstracije, saobraćaj blokiran

Nemojte propustiti

Foto: Radiosarajevo
Foto: Radiosarajevo

Ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu i danas se održavaju mirne demonstracije.

14:12- Demonstranti, koji su se oko 13 sati okupili pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu, zaputili su se pred Vladu Federacije BiH.

Tako je Titova ulica kod zgrade Predsjedništva BiH prohodna, dok je saobraćaj obustavljen kod zgrade Vlade FBiH u Alipašinoj ulici.

Demonstranti uzvikuju “Ostavke”, noseći transparente na kojima piše: “Hoćemo imena milijardera”, “Inzko, ili radi ili idi kući”, “Sram vas bilo! Je li ovo život za čovjeka?”.

U njihovim zahtjevima su smjena federalne Vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO FBiH, uvećanje penzija koje iznose do 1.000 konvertibilnih maraka, omogućavanje posla nezaposlenim, omogućavanje primanja nezaposlenim, ali i ukidanje rada na crno, prenosi Al Jazzera.

Nekoliko desetina građana okupilo se malo prije 13 sati u centru Sarajeva kako bi iskazali nezadovoljstvo ekonomskom, političkom i socijalnom situacijom u BiH.

Kako portal Radiosarajevo.ba javlja da je saobraćaj u Titovoj ulici ispred Predsjedništva blokiran, te da se vozila usmjeravaju u ulicu Koševo.

sarajevo-demonstracije2

Nezadovoljno građani skandiraju ‘ostavke, ostavke’ i poručuju Valentinu Inzku ‘da radi ili da ode.

‘ Demonstranti imaju jasne zahtjeve: smjenu Vlade FBiH, ukidanje kantona, primanja parlamentaraca manja od 50 posto, smjenu direktora Penziono – invalidskog fonda, uvećanje penzija manjih od 1000 KM linearno za 50 KM, omogućiti primanja nezaposlenim, te ukidanje rada na crno. Kako saznajemo, oko 1000 ljudi krenulo je pred zgradu Vlade FBiH.

(Radiosarajevo, Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo