Petak, 24 ožujka, 2023

U septembru optužnica protiv službenih osoba u institucijama BiH

Nemojte propustiti

Posebni odjel Tužiteljstva BiH za organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupciju i terorizam, u završnoj je fazi dvije opsežne istrage o organiziranom kriminalu u vezi sa krivičnim djelima ekonomskog kriminala (porezne i carinske utaje i druga krivična djela), kojima su građani i država BiH, oštećeni za oko 15 milijuna KM.

U predmetu protiv Kekerović Mlađena i dr. u narednom mjesecu bit će podignuta optužnica protiv ukupno 25 pravnih i fizičkih osoba, među kojima ima i službenih osoba u institucijama. Dugotrajnom istragom u ovom predmetu, prikupljeni su dokazi o nezakonito vraćenom PDV porezu u iznosu od preko 5 milijuna KM, te poreznim i carinskim utajama u iznosu od više od 4 milijuna KM, za koje je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine.

Također, u narednom periodu očekuje se podizanje optužnice u predmetu protiv Sedineta Karića i dr. za krivična djela organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelima ekonomskog kriminala (porezne i carinske utaje i prevare), kojima su budžet i građani BiH oštećeni za oko 5 milijuna KM.

Ovim aktivnostima Tužiteljstvo BiH pokazuje odlučnost u procesuiranju počinitelja krivičnih djela organiziranog kriminala, naročito oblika ekonomskog kriminala kojima se nanosi šteta građanima naše zemlje i podriva ekonomski sistem i stabilnost, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

tuzilastvobih

(Federalna.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo