Srijeda, 20 listopada, 2021

U Sibiru otkriveno 7 džinovskih kratera

Nemojte propustiti

20150312234348_293805

Ruski naučnici su dosad pronašli sedam džinovskih kratera u Sibiru, za koje vjeruju da su posljedica klimatskih promjena.

Otkriće ogromne rupe u julu prošle godine na krajnjem sjeveru Rusije, poznatom među lokalnim stanovništvom kao “kraj svijeta”, podstaklo je spekulacije da je riječ o krateru nastalom usljed pada meteorita ili o djelu vanzemaljaca.

“Upravo smo saznali da je u Jakutiji došlo do novih podataka o džinovskom krateru prečnika od jednog kilometra”, izjavio je za AFP Vasilij Bogojavljenski, direktor Instituta za istraživanje nafte i gasa pri Ruskoj akademiji nauka.

On je naveo da je dosad pronađeno sedam ovakvih rupa.

“Na osnovu snimaka smo identifikovali sedam kratera, ali ih zapravo ima daleko više”, dodao je on.

Svi ovi bezdani pronađeni su u zabačenoj, energijom bogatoj oblasti Jamalo-Nenecki, na sjeverozapadu Sibira.

Naučnici smatraju da su rupe izazvane topljenjem naslaga leda u permafrostu, koji je najvjerovatnije ubrzan porastom temperatura kao rezultat globalnog zagrijavanja.

“Fenomen je sličan erupciji vulkana”, objasnio je Bogojavljenski.

Usljed topljenja leda, oslobađa se gas metan. Tada se pritisak povećava i dolazi do eksplozije, što dovodi do pojave kratera.

Naučnici sada pokušavaju da procjene opasnost koju bi ove rupe eventualno mogle da predstavljaju. Metan je izuzetno zapaljiv, a najmanje jedan od kratera se nalazi u blizini eksploatacije gasne bušotine.

Planirano je slanje ekspedicije koja bi imala za zadatak da ispita najnoviji krater.

Bogojavljenski je rekao da će možda biti teško da se identifikuju ostale rupe jer je za očekivati da su se u međuvremenu pretvorile u jezera.

“Kada se pojave, krateri su prazni, ali malo pomalo ispune se vodom. U razmaku od dvije do tri godine postanu jezera i tada je njihovo proučavanje otežano”, objasnio je on.

Moguće je da su pojedine rupe nastale prije nekoliko desetina, pa čak i stotina godina, ali su ostale nezapažene u tako zabačenom dijelu planete.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo