Petak, 18 lipnja, 2021

SIPA: Osumnjičeni će biti predat Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjemom krivičnom djelu

Nemojte propustiti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva “Ozren”, danas, je na području Sarajeva lišili su slobode Š.M. (1961.) iz Tešnja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

U prethodnom periodu, Državna agencija za istrage i zaštitu zaprimila je Naredbu Tužilaštva BiH broj: T 20 0 KTRZ 0002051 11 od 06.09.2012. godine, koja se odnosi na utvrđivanje činjenica u vezi sa privođenjem, zatvaranjem i psiho-fizičkim zlostavljanjem civila srpske nacionalnosti na području općine Tešanj od strane pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tešanj u vremenskom periodu od proljeća 1992. godine do jeseni 1993. godine.

S obzirom na složenost predmeta, odnosno sistematičnost i metodičnost u postupanju po predmetnoj naredbi Tužilaštva BiH, Agencija je formirala operativni tim kodnog naziva “Ozren”, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja, odnosno prikupljanja dokaza o događajima na području pomenute općine. Tokom proteklih deset mjeseci rada na istrazi pripadnici SIPA-e su, primjenom operativno – kriminalističkih mjera i radnji, kao i primjenom radnji dokazivanja u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, prikupili dokaze iz kojih proizilazi osnov sumnje da su pripadnici SJB Tešanj ostvarili biće krivičnog djela ratnog zločina, na način što su po izbijanju ratnih sukoba na području Bosne i Hercegovine, po naredbama tadašnjeg načelnika SJB Tešanj Š.M., vršili protivpravna lišenja slobode, privođenja i pritvaranja civila srpske nacionalnosti u prostorije SJB Tešanj, pod izgovorom da je manjinsko civilno stanovništvo srpske nacionalosti općine Tešanj masovno naoružano.

Po naredbi načelnika, u pritvorskim prostorijama SJB Tešanj, građani srpske nacionalnosti su zadržavani preko 72 sata, suprotno tadašnjem važećem zakonu, a neki su zadržavani i do devet mjeseci bez ikakvog zakonskog osnova. Tokom zadržavanja građani srpske nacionalnosti su, po naredbi načelnika SJB Tešanj, višestruko ispitivani od strane pripadnika tadašnjeg SDB SJB Tešanj, pripadnika kriminalističke policije i pojedinih policajaca, prilikom čega su od istih primjenom psihičkog i fizičkog zlostavljanja iznuđivana priznanja, a na osnovu kojih su neki i pravomoćno presuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 12 godina.

Također, dosadašnjom istragom utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da je tadašnji načelnik SJB Tešanj M.Š. počinio krivično djelo ratnog zločina, na način da je izdavao naredbe sebi podređenim pripadnicima SJB Tešanj o protivpravnim lišenjima slobode, privođenjima i pritvaranjima građana srpske nacionalnosti. Nadalje, da je lično učestvovao u nekim ispitivanjima i iznuđivanjima priznanja od civila srpske nacionalnosti, te ih prisiljavao na služenje u Armiji BiH, a potom im onemogućavao napuštanje područja općine Tešanj.
Istragom su otkriveni i direktni izvršioci ovog krivičnog djela koji su postupali u skladu sa naredbama tadašnjeg načelnika SJB Tešanj, te na taj način ostvarili obilježja krivičnog djela ratnog zločina, i to primjenom psihičke i fizičke sile prema građanima srpske nacionalnosti, od koje je jedan građanin i smrtno stradao.

Budući da iz rezultata istrage koju je provodila ova Agencija proizilaze osnovi sumnje da je Š.M. počinio predmetno krivično djelo, pripadnici Države agencije za istrage i zaštitu, danas su, 19.7.2013.godine, u Sarajevu, na osnovu odredbe člana 139. stav 1 Zakona o krivičnom postupku BiH lišili slobode osobu pomenutih inicijala. Prilikom lišenja slobode imenovani je upoznat sa svim svojim pravima u skladu sa odredbom člana 5 ZKP BiH, uz puno poštivanje svih njegovih prava reguliranih EKLJP. Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje se nad istom vrši kriminalistička obrada.

Državna agencija za istrage i zaštitu, u roku od 24 sata, predati će Š.M. Tužilaštvu BiH, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima sa svim dokazima koje je Agencija do sada prikupila, a iz kojih proizilaze osnovi sumnje da je Š.M. počinio krivično djelo iz člana 173.KZ BiH „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, te u izvještaju Agencija predlaže da Tužilaštvo BiH podnese Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora prema Š.M, jer iz svih pribavljenih dokaza proizilazi postojanje osnovane sumnje, kao općeg uvjeta za određivanje pritvora i postojanje pritvorskih razloga predviđenih odredbom člana 132 stava 1., tačke b i d ZKP BiH.
Izvještajem su, osim osumnjičenog Š.M., obuhvaćeni i osumnjičeni S.D., F. B. i A.A.

Očekujemo da će Tužilaštvo BiH i u ovom predmetu postupiti u skladu sa svojim nadležnostima i na temelju činjeničnog stanja utvrđenog pribavljenim dokazima Sudu BiH podnijeti prijedlog za određivanje pritvora prema Š.M. i na taj način još jedanput potvrditi svoj stav da u ovoj zemlji ne postoje nedodirljivi.

Po lišenju slobode Š.M. pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu zatražili su usmenu saglasnost Tužilaštva BiH za pretresanje određenih objekata i pokretnih stvari. Do 12,00 sati danas Tužilaštvo BiH se nije oglasilo.

Napominjemo da su tokom ove istrage pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu zadokumentirali i određene uticaje na svjedoke u ovom krivičnom predmetu, kao i prijetnje upućene svjedocima i pripadnicima ove Agencije od strane osobe lišene slobode, a iste su imale za cilju ometanje istrage. Po tom osnovu, Državna agencija za istrage i zaštitu Tužilaštvu BiH podnijela je i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu zbog krivičnog djela iz člana 241. KZ BiH “Ometanje rada pravosuđa”.

Izvor: Pess služba SIPA-e

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo