Subota, 26 studenoga, 2022

U školu se ne ide bez noža, boksera, palice…

Nemojte propustiti

Teleskopske palice, noževi, čakije, bokseri, skalpeli… samo su dio onoga što, uz mobitel, novac i knjige, u ruksaku učenici osnovnih i srednjih škola nose kao dio obavezne školske opreme.

Pijaca-13

Ovi predmeti maloljetnicima su dostupni putem oglasa, na ulici, pijacama… Naša ekipa uvjerila se da učenici po vrlo pristupačnim cijenama na štandovima autopijace na Stupu “ispod ruke” kupuju ove predmete.

Grupa 15-godišnjaka zanimala se za noževe i čakije koji su bili izloženi na jednom od stolova. Palice su kupili u strogoj tajnosti od istog prodavača po cijeni od 15 maraka.

Kada smo ih upitali što će im palice i bokseri, kazali su da ih svi nose te da im to daje osjećaj moći i sigurnosti, da se brane od svojih vršnjaka koji ih tuku i pljačkaju.

– Moj drug nosi čakiju svaki dan u školu, a sada je kupio i palicu da se može odbraniti ako mu neko traži mobitel i pare – kaže jedan od dječaka.

O novim trendovima dječaka odrasli ništa ne znaju, kao ni roditelji i policija. Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, kazao je da zakonom nije dozvoljeno nositi predmete koji mogu nanijeti povrede drugim osobama.

– Imali smo slučajeva da smo oštre predmete oduzimali od učenika u školama. No, to se dešavalo rijetko, ali, kada dođe do određenih ekscesa i incidenata, tokom izvršenja pretresa pronađemo dosta tih predmeta – kaže Nefić.

On je pojasnio da djevojke starije od 18 godina bez posebnog odobrenja mogu kupiti suzavac, a za njihovo nošenje i upotrebu, prema Zakonu o oružju, nije potrebna posebna dozvola.

– Ukoliko djevojke žele da nabave sprej, mogu ga kupiti, ali u roku od osam dana moraju obavijestiti nadležnu policijsku stanicu da ga posjeduju. Ukoliko ga upotrijebe i desi se neki incident, razmatra se način je li opravdano ili neopravdano korišten te kakve su povrede nanesene i hoće li za to djelo odgovarati – pojasnio je Nefić.

(Dnevni avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Prodaje se tvornica koja je nekad zapošljavala 800 ljudi, vrijedi više od sedam miliona KM

Inače stolačka GTA jedan je od največih dužnika u FBiH, a samo prema Poreznom uredu u Mostaru duguje preko...

Možda vas zanima i ovo