Srijeda, 16 lipnja, 2021

U Sloveniji najviše umrlih od koronavirusa u staračkim domovima, porodice ih nisu htjele

Nemojte propustiti

SLOVENIJA – Posebno su teške prilike u nekoliko domova, poput onih u Ljutomeru i Šmarju pri Jelšah, gdje je zaraženo više desetina štićenika i osoblja.

Više od 80 posto preminulih osoba u Sloveniji koje su bile zaražene koronavirusom bilo je starije od 75 godina, pri čemu ih je više od polovine bilo starijih od 85 godina, a imali su i brojne druge bolesti, prenijeli su slovenski mediji.

U Sloveniji je zaključno s ponedjeljkom do sada zabilježeno 56 slučajeva smrti među oboljelima od Covida-19, a Slovenski radio naveo je da je najviše smrtnih žrtava iz domova za starije osobe, te da čine tri četvrtine ukupno do sada preminulih.

Među umrlima je gotovo jednak broj muškaraca i žena, svi do sada preminuli su bili stariji od 45 godina. U dobnoj skupini od 75 do 84 godina zabilježeno je 13 smrtnih žrtava, a među starijima od 85 godina 31 žrtva, objavila je Slovenska novinska agencija STA.

Iako su u domovima za starije osobe zdravstvene vlasti zabranile posjete još početkom marta, došlo je do proboja virusa u te ustanove, stanje još nije sanirano iako je vlada prije dvije sedmice organizirala ljekarske timove kako bi pomogli osoblju domova i njegovateljicama. Posebno su teške prilike u nekoliko domova, poput onih u Ljutomeru i Šmarju pri Jelšah, gdje je zaraženo više desetina štićenika i osoblja.

Kako je prošle sedmice objavila Slovenska televizija, prijelomnica u tretiranju stanara u domovima za starije dogodila se 17. marta jer su do tada oboljele štićenike premještali u bolnice, a nakon toga ne, pa se procjenjuje da je od preko 250 zaraženih štićenika bilo hospitalizirano samo njih 30.

Slovenski mediji podsjećaju da je i u drugim zemljama EU najveći broj smrtnih slučajeva među najstarijom populacijom i među štićenicima domova za starije i nemoćne, te da nije uspio pokušaj vlade da dio štićenika iz domova uzmu natrag kući njihovi bližnji i porodice jer je odaziv na to bio minimalan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo