Petak, 25 lipnja, 2021

U Splitu se desio najgori scenario, 45 penzionera prebačeno u bolnicu

Nemojte propustiti

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s penzionerima na drugom spratu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući.

Tokom noći 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu zbog prebačeno je u KBC Split. Kod njih 10 utvrđena je zaraza korona virusom. Prebacivanje je trajalo cijelu noć jer su to radile dvije ekipe Hitne pomoći, javlja Index.hr. Jutros je prebačeno još desetak štićenika.

Prema istom izvoru, 10 pozitivnih štićenika doma nema teže simptome.

Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici odjeveni u skafandere, a na licima penzionera primjetni su bili strah, zabrinutost i neizvjesnost.

Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno. Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali ljekari.

“Sada je Županijski štab civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine”, kazao je Škaričić.

– Evo kako nas lažu! Ušutkavaju novinare! Bravo HDZ! To se od vas i očekuje. Niste bez razloga tamo stavili “poraženog” gradonačelnika Omiša koji za Novu TV izjavi – deset dana imaju simptome. To se prevede u “par” dana! Istina je da 15 dana znate da su ljudi ugroženi! I čekali ste da vam se ne pokvari statistika, napisao je bivši hrvatski ministar Ranko Ostojić na Facebooku i osvrnuo se na snimku na kojoj policija ispred doma tjera reportersku ekipu HRT-a.

– Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu! Kako je Božinović rekao – nećemo zaboraviti kako se ko ponašao u ovoj krizi, zaključio je Ostojić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s penzionerima na drugom spratu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući.

Škaričić je kazao da i nekoliko radnica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog sprata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronavirus.

“Dogodilo se ono što smo najmanje željeli”

Ministar zdravstva RH Vili Beroš rekao je za N1 kako se u Splitu “nažalost dogodilo ono što su najmanje željeli, jer su starije grupe građana najugroženije”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo