Subota, 15 svibnja, 2021

U Srbiji proizveli GMO kropir: Dodali mu bakteriju koja izaziva tumore i tvrde da nije opasan

Nemojte propustiti

Srpski naučnici iz Instituta za biološka istraživanja Univerziteta u Beogradu genetski su modifikovali dvije sorte krompira genima riže. Oni su, kako tvrdi Afrički žurnal za biotehnologiju iz Najrobija, u saradnji s laboratorijom za molekularnu biljnu patologiju iz Betsvila u SAD-u, u domaće sorte krompira jelica i dragačevka ubacili gen riže.

krompir“To su uradili tako što su domaće sorte krompira zarazili bakterijom Agrobacterium tumefaciens, koja izaziva tumore kod 140 vrsta biljaka. Koristili su tri soja te bakterije koja je bila nosilac dijelova DNK riže. Nosilac projekta broj 143026 je Ministarstvo nauke i tehnologije. Biljke su 2010. godine umnožene i čuvaju se”, izjavio je Kuriru neimenovani izvor Kurira. Tvrdi također da se zvanično dobiveni uzorci modificiranog krompira čuvaju u laboratoriji, ali je pitanje da li je to zaista tako.

Slavica Novaković, koja je bila dio tima angažiranog na ovom projektu, za Kurir potvrđuje da su na dvije sorte krompira vršeni eksperimenti, ali tvrdi da je metoda potpuno bezopasna.

“Ta bakterija je vektor koji prenosi gene i to je totalno bezopasna metoda. Neminovno je zato što biljke ne mogu opstati pod sadašnjim životnim uslovima i mnogo je manje opasno nego upotreba pesticida radi zaštite od mikroorganizama, gljivica, suše… To nije ništa strašno, nego je nužno zlo. Gen koji je izolovan iz riže, na primjer, smeta bubi zlatici i to je rađeno da se spriječe štetočine”, kaže Slavica Novaković.

U srbijnaskom Ministarstvu prosvjete i nauke potvrđuju da je bivše Ministarstvo nauke finansiralo spomenuti projekat istraživanja na krompiru u laboratorijskim uslovima.
Slavica Novaković ne negira da bakterija Agrobacterium tumefaciens izaziva tumore na biljakma, ali tvrdi da oni nisu opasni. “Tumori koje bakterija izaziva na biljkama nisu opasni jer su benigni”, kaže Novaković i dodaje da sjeme genetski modificiranog krompira nije za tržište Srbije i ne upotrebljava se, već je projekat rađen u eksperimentalne svrhe.

(Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo