Srijeda, 16 lipnja, 2021

U Srbiji se i milioneri vode kao nezaposleni

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

U Srbiji ima milionera koji su nezaposleni, a godišnju zaradu veću od 2,19 miliona dinara, odnosno oko 19.000 eura, prijavila je čak 41 osoba koja se izjasnila da nema posao, objavio je beogradski list “24 sata”.

Granica neoporezivih prihoda je 2,19 milion dinara, a svi koji godišnje zarade više od te sume dužni su prijaviti se poreznim vlastima i platiti porez na dohodak.

Na popisu ovih milionera našlo se i pet glumaca, samo dva pjevača, a čak 27 vozača.

Veći prihod od 1.800 eura mjesečno prijavila je, međutim, čak 41 nezaposlena osoba.

U prihode koji se oporezuju poreznici, osim plaće, računaju i honorare od sporta, autorskih i sličnih ugovora, iznajmljivanja stanova i nekretnina, što objašnjava kako se na popisu našlo nekoliko desetaka onih čiji su prihodi svakog mjeseca veći od 1.800 eura.

“To su ljudi koji službeno ne rade nijedan posao, ali su transakcije koje obavljaju legalne”, objasnio je za “24 sata” ekonomist Goran Nikolić.

List navodi kako je javna tajna da poreznicima i dalje najvještije izmiču estradni umjetnici, njihovi menadžeri i vlasnici ugostiteljskih objekata, a po nekim procjenama oni su izbjegavajući poreze u posljednjem desetljeću zakinuli državu za oko milijardu eura.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo