Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

U srijedu još jedno sudsko ročište u predmetu ‘Budimir i ostali’

Nemojte propustiti

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu u srijedu, 5. juna, bit će održano ročište na kojem treba razmotriti prijedlog Tužilaštva od 27. aprila o određivanju pritvora u predmetu ‘Budimir i ostali’, rekao je danas Agenciji Fena Budimirov advokat Ragib Hadžić.

ragib-hadicFormalno, radi se o otklanjanju propusta koji je, po mišljenju Apelacionog vijeća, učinio sudija za prehodni postupak jer ročište nije održano odmah nakon odluke Ustavnog suda BiH, kaže Hadžić.

-Naime, nakon donošenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je ukinuto rješenje o određivanju pritvora, po stanovištu sudskog Apelacionog vijeća, trebalo je održati još jedno ročište.

Međutim, sutkinja za prethodbni postupak, imajući na umu Odluku Ustavnog suda, tada je smatrala da ponovno ročište ne treba, što Apelaciono vijeće smatra greškom.

Prema tome, bit će održano još jedno ročište, s istim sadržajem kao i ono 27. aprila, kada je Budimiru i ostalima određen pritvor- kazao je ranije Hadžić medijima.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uhapšen je 26. aprila u njegovom uredu u Sarajevu pod sumnjom da je prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti nekim odlukama o pomilovanju osuđenika.

U pritvoru u Mostaru proveo je gotovo mjesec dana.

Ubrzo po odluci Ustavnog suda BiH, kojom je prihvaćena apelacija branilaca, iz pritvora je pušten 24. maja.

Osim Budimira, kao osumnjičenici u akcijama „Patriot” i „Pravda” hapšeni su Petar Barišić, Saud Kulosman, Ivan Jurčević i Hidajet Halilović.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo