Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

U susret Londonu- Istorija OI: Atina 1896

Nemojte propustiti

Do početka Olimpijskih igara u Londonu ostalo je tek 13 dana. Period do početka najvećeg sportskog događaja na svijetu, iskoristi ćemo kako bi smo zavirili u prošlost. Prošlost koja je ponudila mnogo, od bolitičkih bojkota, terorizma, prelaz sa amaterizma na profesionalizam itd…

Foto: Ilustracija


Priča o modernim olimpijskim igrama počinje 1888.zahvaljujući Pierre de Coubertine.Francuski barun, rođeni Parižanin je pripremio plan koji je predstavio u Engleskoj i Americi. Krajem 1892.de Coubertine  je izvjstio predstavnike francuskih sportskih klubova u Parizu.

Njegov olimpijski san tada je primljen suzdržano, ali se Coubertin nije predavao. Napokon je, u junu 1894., u pariškoj Sorbonni održan međunarodni Kongres sportskih radnika. Tamo ie nakon dugih rasprava i osam dana zasjedanja, 23.juna 1894., jednoglasno odlučeno da se osnuju moderne olimpijske igre. Dogovoreno je da se prva velika predstava povjeri Grčkoj i Atini 1896.godine, nakon ćega će se igre  održavati svake četiri godine u drugome mjestu i drugoj državi.

Prvi je predsjednik bio grčki književnik Demetrius Vikelas (1835. – 1908.), a sekretar Pierre de Coubertin. Geslo igara postala je čuvena izreka “Citius, altius, fortius”, a mogli su nastupiti samo amateri.Tako je Grčka od 6.do 15.aprila bila domaćin igara.

U svečanom mimohodu bilo je najviše Grka. S ostalih kontinenata stiglo je 14 Amerikanaca, koji su u Pirej doputovali teretnim brodom, te po jedan Čileanac i Australac.Na ovim igrama medalje su osvajali samo prvo plasirani i drugoplasirani sportisti, ali nije bilo zlatnih.Prvi olimpijski pobjednik je Amerikanac James Connolly u troskuku.Domaći junak je bio Spiridon Louis, pobjednik u maratonu.Kasnije je bio zatvoren zbog falsifikovanja vojnih dokumenata, 1936.godine ga je primio Hitler, umtro je četiri godine kasnije.

Ukupno je u Atini nastupilo 14 zemalja, ukupno 241 učesnik, dok je na programu bilo devet sportova (atletika, biciklizam, dizanje utega, gimnastika, hrvanje, mačevanje, streljaštvo, tenis, vodeni sportovi). Zanimljiv je i podatak da je najbolji u tenisu bio Britanac John Boland koji se kao turista prijavio i pobjedio.

 

 

(Bh-index)

 

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo