Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

U susret Olimpijskim igrama u Londonu

Nemojte propustiti

Zvaničnici Velike Britanije objavili da je sve spremno za početak Ljetnih olimpijskih igara 2012

Foto: AnadolijaMinistar za sport i olimpijadu Velike Britanije Hugh Robertson izjavio je da su Olimpijske igre, koje će biti održane od 27. jula do 12. augusta, pripremljene na vrijeme i u okvirima budžeta.

“Siguran sam da ćemo profitirati od Olimpijade”, kazao je Robertson.

U na konferenciji za novinare održanoj u press centru Olimpijskih igara u Londonu, Robertson je kazao kako je gradnja Olimpijskog parka, koji je napravljen u istočnom dijelu grada, završena u roku od tri godine. Robertson je naglasio kako je Olimpijski park u Londonu, sa površinom od 2,5 kvadratna kilometra, veći od Hyde parka, te da je njegovom izgradnjom napravljena i jedna nova opština u tom gradu.

Budžet Olimpijade je iznosio 9,3 milijarde funti, a Olimpijski park je kapaciteta 23 hiljade učesnika i zvaničnika, rekao je Robertson. On je dodao da će nakon igara oko tri hiljade novih kuća u Olimpijskom parku biti dostupno za iznajmljivanje ili kupovinu.

Robertson je istakao kako je za potrebe gradnje Olimpijskog parka investirano 6,5 milijardi funti.

Engleska je 2005. izabrana za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2012, a Robertson ističe da je situacija u kojoj se nalazila svjetska ekonomija tada bila puno drugačija.

“Britanska vlada gleda na Olimpijadu kao na priliku za razvoj države. Kroz Olimpijadu želimo da stvorimo priliku za ulaganja u turizam i trgovinu”, rekao je Robertson.

Olimpijada kao prilika za turizam i ekonomiju

Velika Britanija na Olimpijske igre gledao kao na priliku za otvaranje novih ekonomskih mogućnosti. Očekuje se da igre pruže pozitivan doprinos ekonomiji u ovom periodu recesije.

“Cilj nam je da Olimpijada otvori nove poslovne prilike. Želimo poboljšati trgovinsku saradnju između zemalja i na igre gledamo kao na priliku za to”, izjavio je na konferenciji za novinare generalni direktor Ministarstva za trgovinu i ulaganja Velike Britanije Sir Alan Collins.

Visoki zvaničnik Ministarstva Turizma Sandie Dawe izjavio je kako se u vrijeme Olimpijade i nakon nje očekuje 4,6 miliona turista, te prihod od 2,3 milijardi funti.
Dawe je dodao kako je Olimpijada prilika i za razvoj turizma, a na pitanje novinara da li bi kiša za vrijeme Olimpijade mogla stvoriti probleme turistima, odgovorio je: “Ljudi ne dolaze ovdje da bi ležali na plaži i sunčali se. Ionako, pored Engleza, ne postoji drugi narod koji se toliko brine o vremenu. Ipak, očekujemo da će vrijeme biti sunčano za vrijeme Olimpijskih igara”.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo