Petak, 27 siječnja, 2023

U svijetu strepe od “kamiljeg gripa”: Dr. Kon otkriva da li postoji razlog za zabrinutost

Nemojte propustiti

Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani “kamilji grip” izazvala su uznemirenje javnosti.

Svima koji se vraćaju iz Katara, savjetuje se da prate da li imaju simptome “kamiljeg gripa” – potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati.

– Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj. Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače, bila su samo dva slučaja u toku cijele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva. Od 2012. godine, ukupno u čitavom svijetu, bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neka ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj – navodi Kon.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo