Nedjelja, 21 travnja, 2024

U svijetu strepe od “kamiljeg gripa”: Dr. Kon otkriva da li postoji razlog za zabrinutost

Preporučeno

Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani “kamilji grip” izazvala su uznemirenje javnosti.

Svima koji se vraćaju iz Katara, savjetuje se da prate da li imaju simptome “kamiljeg gripa” – potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati.

– Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj. Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače, bila su samo dva slučaja u toku cijele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva. Od 2012. godine, ukupno u čitavom svijetu, bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neka ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj – navodi Kon.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas