Utorak, 22 lipnja, 2021

U talačkoj krizi u Moskvi učenik ubio profesora jer nije dobio peticu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Učeniku 10. razreda moskovske škole (drugi srednje), koji je u ponedjeljak ubio vatrenim oružjem nastavnika i policajca, navodno zato jer neće proći s odličnim, prijeti najviše 10 godina maloljetničkog zatvora u skladu s ruskim kaznenim zakonom kada se radi o zločinima mlađih maloljetnika.

-Toj kategoriji maloljetnika (do 16 godina), koji su počinili posebno teške zločine, određuje se rok izdržavanja kazne ne veći od deset godina u maloljetničkim zatvorima”, stoji u zakonu. Kako se očekuje, tinejdžer će biti optužen za uzimanje talaca i ubistvo dvije osobe.

U ponedjeljak oko podneva po lokalnom vremenu učenik 10. razreda upao je u svoju školu na sjeveroistoku Moskve naoružan malokalibarskom puškom i lovačkim karabinom i ušao u svoj razred gdje je ustrijelio profesora gografije i uzeo za taoce svoje kolege. Takođe je ranio dvojicu policajaca, od kojih je jedan nešto kasnije podlegao povredama.
U međuvremenu su ostali učenici i profesori evakuisani iz škole.

Svoje kolege iz razreda pustio je tek na nagovor oca koji je s njim telefonski razgovarao. Otac ga je nagovorio da pusti djecu i da se preda, što je tinejdžer i učinio.

Utvrđeno je da je oružje registrovano u skladu sa zakonom te da je u vlasništvu oca.
Kasnije je objavljeno da se radi o odličnom učeniku koji se sukobio s profesorom geografije i očigledno mu se došao osvetiti.

Navodno mu je profesor dao niže ocjene zbog kojih ne bi mogao imati sve petice u svjedočanstvu i dobiti zlatnu medalju za odličan uspjeh.

Njegove školski kolege rekli su da je bio neuravnotežen te da se slabo družio s drugom djecom. Međutim, jedan od profesora koji je želio ostati anoniman, rekao je da je osim što je bio odličan učenik, takođe bio i društven.
Za ubijenog nastavnika, čija supruga radi u istoj školi, rekao je da nije bio konfliktan.

Prvobitno su objavljeni podaci da je ubijeni nastavnik imao 37 godina, ali kolega kaže da mu je bilo 28 i da su iza njega ostali supruga i jedno ili dvoje male djece.

Napadi na škole u Rusiji vrlo su rijetki, a nakon ovog incidenta u Moskvi će biti provedena provjera sigurnosti u svim školama te će se u slučaju potrebe poduzeti dodatne mjere njezina jačanja, rekao je novinarima moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin, prenosi Hina.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo