Nedjelja, 17 listopada, 2021

U Tesliću puštena u rad mala hidroelektrana

Nemojte propustiti

Mala hidroelektrana “Žiraja dva”, u koju je uloženo 1,3 miliona eura, puštena je danas u rad u Bijelom Bučju u općini Teslić.

Ovaj energetski objekat je instalisane snage 900 kilovata, a investitor je firma “Megaelektrik” iz Laktaša, u većinskom vlasništvu SOL grupacije iz Italije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić je potvrdio da je “Žiraja dva” 17. mala hidroelektrana u tom bh. entitetu, te da ti objekti ukupno proizvode 51 megavat energije.

U toku je izgradnja, dodao je, još sedam malih hidroelektrana u RS-u, a dvije su u probnom radu.

Osim ulganja u obnovljive izvore energije, Đokić je rekao da će taj bh. entitet nastaviti i realizaciju energetskih objekata koji koriste neobnovljive izvore, prvenstveno Termoelektrane „Gacko dva“.

Puštanju u rad ove male hidroelektrane prisustvovao je i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi, koji je izrazio j zadovoljstvo kvalitenom saradnjom s Vladom i općinom Teslić i na ovom projektu.

Predsjednik “Megaelektrika” Dragan Jerinić je podsjetio da je SOL grupacija prisutna na tržištu BiH već 15 godina kroz razne investicije te da su na području Teslića proveli četiri projekta izgradnje malih hidrocentrala i najavljuju dalje investicije u projekte obnovljivih izvora energije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Hoće li biti javnog dočeka Nove godine u Sarajevu?

U budžetu Grada Sarajeva za taj događaj je planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke...

Možda vas zanima i ovo