Petak, 30 srpnja, 2021

U toku Dječije nedelje uspješno okončana akcija “Djeca za djecu Sirije”

Nemojte propustiti

Djeca, članovi Dječijeg parlamenta Novi Grad Sarajevo i Dječijeg parlamenta Vogošća, uz podršku Udruženja „Naša djeca“ Sarajevo uspješno su okončali humanitarnu akciju „Djeca za djecu Sirije“.

Akcija je trajala tokom mjeseca septembra 2015. a sastojala se iz prikupljanja prehrambenih i higijenskih potrepština i opreme za bebe i djecu, odjeće, obuće i igračaka.

U akciji je učestvovalo preko 1.000 djece iz 15 osnovnih škola Kantona Sarajevo: OŠ “Čengić-Vila I”, OŠ “Grbavica II”, OŠ „Izet Šabić“, OŠ „Zahid Baručija“, OŠ „Mirsad Prnjavorac“, OŠ „Porodice ef. Ramić“, OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”, OŠ “Džemaludin Čaušević”, OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, OŠ “Dobroševići”, OŠ “Pofalići”, OŠ “Malta”, OŠ “Aleksa Šantić”, “Peta osnovna škola” i “Deseta osnovna škola”.

Prikupljeno je nekoliko tona pomoći, koja će, zahvaljujući udruženju Pomozi.ba, biti distribuirana izbjeglicama iz Sirije i sa Bliskog istoka koje se nalaze u tranzitu u zemljama okruženja. Transport pomoći planiran je za 17.10.2015. a mjesta u koja će se voziti pomoć biće poznata uskoro i zavisit će od potreba na terenu.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svoj djeci i roditeljima na iskazanoj solidarnosti, osoblju i menadžmentu uključenih škola na saradnji, hotelu Boutique 36 koji su omogućili transport pomoći iz škola, svim volonterima bez kojih ne bi bilo moguće realizovati akciju i udruženju Pomozi.ba pomoću kojeg će prikupljena pomoć doći do onih kojima je potrebna.

Kako se procjenjuje, 9 miliona Sirijaca je napustilo svoje domove od izbijanja rata u martu 2011. godine tražeći utočište u drugim zemljama, ali i unutar Sirije. Prema podacima UNHCR-a, preko 4 miliona ljudi izbjeglo je u susjedne zemlje, od čega je oko 2 miliona djece! Nijedno dijete, nikada, ne bi trebalo da osjeti posljedice rata. Apelujemo na sve koji imaju moć da zaustave sukobe kako bi svako dijete imalo šansu da raste i razvija se do svojih punih potencijala. ČOVJEČANSTVO DUGUJE DJETETU SVE NAJBOLJE ŠTO MOŽE DATI.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo