Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

U Tursku otputovao još jedan tim spasilaca iz BiH, sa sobom nose savremenu opremu

Nemojte propustiti

Zbog težine i kompleksnosti zadatka ovom podrškom značajno će se ubrzati pretraga i pronalaženje žrtava

S ciljem povećanja kapaciteta spasilačkih timova angažiranih na pretraživanju ruševina na područjima pogođenim katastrofalnim zemljotresom u Turskoj i Siriji, večeras je iz Sarajeva otputovao još jedan tim Federalne uprave civilne zaštite u Republiku Tursku.

Dodatne snage obučenih i osposobljenih pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (USAR), upućene su nakon iscrpnih šest dana koliko su već spasioci ove jedinice iz FBiH sa neophodnom mehanizacijom, specijalnim alatima i savremenom elektronskom i ličnom opremom, angažirani na pretraživanju ruševina i potrazi za nastradalima.

Zbog težine i kompleksnosti zadatka ovom podrškom značajno će se ubrzati pretraga i pronalaženje žrtava, a spasioci koji će se pridružiti Federalnoj jedinici sa sobom nose i dodatnu opremu neophodnu za nastavak rada na terenu.

Pored upućivanja spasilačkih timova, Vlada FBiH je prošle sedmice u sklopu aktivnosti pružanja pomoći nastradalima u razornom zemljotresu putem Federalne direkcije robnih rezervi i uz koordinaciju FUCZ-a poslala u pogođena područja Turske zimske šatore i vreće za spavanje. Izdvojenu pomoć za Tursku već je prihvatila Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske, te je dalje rasporedila, prema prioritetima, u najugroženija područja.

Također, pomoć za područje Sirije upućena je jutros putem Humanitarne organizacije Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS i organizacije IHH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo