Subota, 23 listopada, 2021

U Tuzli održana mirna šetnja žena Srebrenice

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Udruženje građana “Žene Srebrenice“ danas je na Solnom trgu u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, organiziralo mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je počinjen genocid u Srebrenici.

Predsjednica ovog udruženja Hajra Ćatić izrazila je ogorčenje zbog slabog rada na identifikacijama u prošloj godini i sporog otkrivanja masovnih grobnica.

– Čini mi se da će i ove godine biti, kao i prošle godine. Mogli su raditi na identifikacijama nestalih, jer vremenski uslovi su to dozvoljavali, nije bilo snijega i ne mogu se kriti iza vremenskih uslova. I politika i sve se umiješalo u ove kosti naše djece, tako da sam zaista ogorčena – izjavila je Ćatić.

Kazala je da znaju da postoje masovne grobnice i da čak postoje posmrtni ostaci na površini zemlje koji nisu nikad pokupljeni.

– Znamo da imaju masovne grobnice i da još s površine neki dijelovi tijela nisu pokupljeni. Nešto su deminirali onaj put od Srebrenice do Tuzle, ali nisu sve, tako da još nismo došli do svojih najmilijih – istaknula je Ćatić.

Ovim mirnim protestima pridružili su se i predstavnici Udruga zatočenih logoraša i Udruženje logoraša Brčko Distrikt BiH da bi podržali žene Srebrenice.

– Danas smo mi i jedno i drugo udruženje došli da pružimo podršku koju već osam mjeseci pružamo. Mi imamo spomen-sobu u Brčkom koju ovih dana preuređujemo u muzej, a koji će ostati jedna trajna uspomena Brčko Distrikta, jer će to biti jedan od prvih muzeja logoraša u Evropi – izjavio je predsjednik Udruge zatočenih logoraša i Udruženja logoraša Brčko Distrikta Fadil Redžić.

Udruga zatočenih logoraša i Udruženje logoraša Brčko Distrikta tragaju za oko 200 nestalih Brčaka, te su poručili da će i ubuduće davati podršku rješavanju problema, kako su kazali, vezanih za genocid, kako u Srebrenici tako i u Brčko Distriktu, ali i u ostalim gradovima BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo