Subota, 1 listopada, 2022

U UKC-u RS umro osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin

Nemojte propustiti

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke RS sve do hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina, osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin Radoslav Brđanin preminuo je na Univerzitetskom kliničkom centru RS, potvrđeno je za Nezavisne iz ove ustanove.

Brđanin je na slobodu pušten prije četiri dana – Hag ga je osudio na 30 godina zatvora, no pušten je nakon 23 godine zbog “teškog zdravstvenog stanja”.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Carmel Agius odbijao zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine. Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.

On je u Sheveningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum s nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Ipak, odlučili su da ga puste na slobodu na kojoj je bio tri dana.

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade entiteta RS; 1991. je izabran za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke RS sve do hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag.

Osuđen je za progone, mučenje, deportacije, nehumana djela, bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim religiji, hotimično lišavanje života; mučenje. Ipak, oslobođen je dvije najteže optužbe – za genocid i istrebljenje.

Osuđen je na 32 godine zatvora, da bi pravomoćnom presudom kazna bila smanjena na 30 godina.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo