Srijeda, 8 prosinca, 2021

U utorak počinje popis stanovništva, prvi rezultati za 90 dana

Nemojte propustiti

U BiH će u utorak, 1. oktobra, početi popis stanovništva, koji će koštati oko 46 miliona KM, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva.

Konačan posao u vezi sa popisom mora biti završen do polovine 2016. godine, a Agencija za statistiku objavljivaće rezultate sukcesivno, kako se koja knjiga bude završavala – nacionalna i vjerska pripadnost, obrazovna struktura stanovništva, ekonomske karakteristike, starosne karakteristike i slično…

Popis stanovništva ima izuzetnu važnost i za Federaciju i Republiku Srpsku, ali i lokalne zajednice. Na primjer, da bi neka lokalna zajednica uopšte aplicirala za razvojne projekte kod EU mora imati precizne podatke o broju stanovnika i druge podatke.

I popisnica za dijasporu urađena je u skladu sa zakonom, kao i metodološka uputstva.

Nadležni ističu da je većina kritičnih pitanja riješena zahvaljujući poboljšanoj koordinaciji i saradnji među statističkim institucijama.

I Upravni odbor Međunarodne monitoring misije naglasio je značajno poboljšanje u tehničkoj pripremi popisa stanovništva.

Iz Eurostata ističu da je UO, između ostalog, primijetio da je napredak ostvaren u vezi sa kontrolnim popisom, odnosno, poslijepopisnom anketom, te da pripreme za aktivnosti na obradi podataka uglavnom dobro napreduju.

Eurostat je preporučio pažljivo nadgledanje i pružanje podrške opštinskih komisija za popis, pošto se neke opštine suočavaju sa teškoćama u ispunjavanju obaveza o etničkom sastavu komisija.

Upravni odbor Međunarodnog monitoringa preporučuje statističkim institucijama da ispravno obavještavaju o aktivnostima koje se odnose na građane koje žive u inostranstvu, na primjer putem konzulata, da bi odgovorili na zabrinutost dijaspore u vezi sa uključivanjem u operaciju.

Ilustracija
Ilustracija

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo