Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

U uvoznom zamrznutom voću koje je došlo u BiH pronađen virus hepatitis A

Nemojte propustiti

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju riječ je o Ardo Fruitberry Mix, brenda Ardo gdje rok za upotrebu naveden sve do 11. maja 2024. godine.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno smrznuto voće pokrijeklom iz Poljske u kojem je utvrđena prisutnost virusa hepatitis A.

Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju riječ je o Ardo Fruitberry Mix, brenda Ardo gdje rok za upotrebu naveden sve do 11. maja 2024. godine.

Uvoznik za Bosnu i Hercegovinu je kompanija Megamix d.o.o.

“U skladu sa važećim propisima, informacije potrebne za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje sljedivosti dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s naprijed navedenim podacima! – navodi se u saopćenju.

Između ostalog, navedeno je kako se virus hepatitisa A prenosi se kontaminiranom hranom, vodom ili izravnim kontaktom s inficiranom osobom. Period inkubacije varira u rasponu od 15-50 dana. Simptomi oboljenja obuhvaćaju vrućicu, malaksalost, gubitak apetita, dijareju, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Svi oboljeli ne razviju simptome, a simptomi se češće ispoljavaju kod odraslih, nego kod djece.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo