Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

U Zagrebu se sastali Konaković i Grlić Radman: Govorili su o izbornom zakonu

Nemojte propustiti

Elmedin Konaković koji se zahvalio na dobrodošlici te podsjetio da mu je prvi službeni posjet bio Briselu, a drugi je u Zagrebu. Na taj način, kako kaže, želi pokazati šta su mu prioriteti.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u zvaničnoj je posjeti Hrvatskoj gdje se sastao sa šefom diplomatije ove zemlje Gordanom Grlićem Radmanom.

Gordan Grlić Radman je kazao da Konakovićevu posjetu vidi kao opredijeljenost za jačanje saradnje.

“U novom Vijeću ministara vidimo proeuropskog partnera s kojim možemo jačati saradnju. BiH je zemlja s kojom Hrvatska ima najdužu granicu, ali i Europka unija. Jačanje ekonomske saradnje direktno koristi našim državama i građanima.

Hrvatska se snažno zagovarala za davanjem kandidatskog statusa za BiH, Hrvatska je bila autentični zagovaratelj BiH u članstvu EU. Mi ćemo se snažno nastaviti zalagati i podržavati integracijski proces BiH. Mi smo ponudili prijenos znanja i iskustva”, kazao je ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Govorio je i o značaju ekonomske saradnje između dvije zemlje i istaknuo zadovoljstvo najavljenom sjednicom Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH koji se treba održati u junu ove godine.

Zatim se obratio Elmedin Konaković koji se zahvalio na dobrodošlici te podsjetio da mu je prvi službeni posjet bio Briselu, a drugi je u Zagrebu. Na taj način, kako kaže, želi pokazati šta su mu prioriteti.

“Zahvaljujem se i zbog činjenice da ću se sastati i sa predsjednikom Vlade gospodinom Plenkovićem i predsjednikom države gospodinom Milanovićem.

Razgovarali smo o nekoliko važnih stvari i važnim temama. Nismo došli da ih danas sve riješimo, riječ je o jednoj kurtoaznoj posjeti. Plan nam je da do zajedničke sjednice ponudimo rješenja za probleme koji se kupe dugi niz godina, tu je riječ i o ratificiranju granica. Znamo da je tema izbornog zakonodavstva i ustava važna tema i Hrvatske i BiH. Ja nisam prvi koji je govorio da nije fer da Bošnjaci biraju člana Predsjedništva Hrvatima.

Politika koju ja zagovaram je da se mire etničko i građansko. Radimo s ciljem da BiH vratimo na poziciju koja joj pripada, to je mjesto spajanja istoka i zapada”, rekao je Konaković nakon sastanka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo