Četvrtak, 7 srpnja, 2022

U Zavidovićima uskoro 135 novih radnih mjesta

Nemojte propustiti

U poslovnoj zoni Ekonomija Batvice u Zavidovićima uskoro bi trebala početi proizvodnja specijaliziranih mašinskih dijelova za turbine, termoelektrane, brodske motore te odlivke za vjetrenjače.

Zavidovići (Foto: Wikipedia)
Zavidovići (Foto: Wikipedia)

Rezultat je to zajedničkog ulaganja domaćih i italijanskih investitora. Posao će u prvoj fazi proizvodnje dobiti 135 radnika, a pedesetak ih je već angažirano.

U prostor i opremu do sada je uloženo oko tri miliona maraka, a investitori najavljuju proširenje proizvodnih kapaciteta i dodatna ulaganja od oko 800.000 eura.

U situaciji kada je u općini Zavidovići neuposleno oko 7.000 osoba, ovaj je projekt mobilizirao i općinsku administraciju, pa su sve potrebne procedure u vezi s pokretanjem proizvodnje efikasno i brzo provedene. I iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona najavljuju podršku ovom i sličnim poslovnim poduhvatima. Kantonalni premijer Fikret Plevljak tvrdi kako će se ovaj kanton i dalje truditi da stvara povoljan poslovni ambijent kako bi motivisali inostrane ulagače da dolaze u ZDK kako bi se zaposlio što veći broj ljudi.

Načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević rekao je kako se nada se da će primjer ove investicije biti pokazatelj i drugima da će kapital koji ulože u BiH biti siguran.

U drugoj fazi ovog projekta, koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine, investitori najavljuju upošljavanje još 370 radnika jer je planirano proširenje proizvodnje te izgradnja livnice. Da je riječ o ozbiljnim namjerama potvrđuje i podatak da je za te namjene u Poslovnoj zoni već kupljeno 10.000 metara kvadratnih zemljišta.

(Federalna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Razarajući domino efekat ekstremne vrućine stvorio strašne posljedice: “Nikada se ovako nešto nije dogodilo tako rano – To je brutalno”

Visoke temperature zraka, malo naoblake i nedostatak vjetra pridonose nastanku morskih toplinskih valova, tvrdi Samuel Somot, voditelju regionalnog tima...

Možda vas zanima i ovo