Subota, 25 rujna, 2021

U Zenici uhapšeni Adnan Muratović i Semira Dokaza, oštetili Velepromet za 3,6 miliona KM

Nemojte propustiti

Policijski službenici Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u proteklom periodu preduzimali intenzivne mjere i radnje sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentovanja krivičnih djela počinjenih od strane tri lica, a kojim radnjama su pričinjene višemilionske štete preduzeću “Velepromet Zenica” d.d. Zenica.

Danas, u oviru ove opsežne, višemjesečne istrage, izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području Zenice, sa ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta i dokumenata, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Prilikom pretresa lišeni su slobode: Muratović Adnan rođen 1973. godine i Dokaza Semira, rođena 1958. godine, oba lica iz Zenice, koja se sumnjiče da su zloupotrijebila položaj, na način da su lažno prikazala izvršena ulaganja u preduzeće “Velepromet Zenica” d.d. Zenica, u postupku privatizacije većinskog državnog kapitala navedenog preduzeća, čime su ostvarila značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Sprovedenom istragom utvrđeno je da je navedenim radnjama lice M.A., sebi i preduzeću “Trgomarket”, d.o.o. Zenica, čiji je vlasnik i osnivač, pribavilo protivpravnu imovinsku korist u u iznosu od 3.697.944,00 KM, a da je preduzeće “Velepromet Zenica” d.d. Zenica oštetilo za isti iznos.

Navedena lica su zadržana u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i nad istim je zavedena kriminalistička obrada. Nakon kriminalističke obrade, prikupljenih dokaza i obavještenja, lica M.A. i D.S. će, u toku sutrašnjeg dana, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH.

Istim izvještajem će biti prijavljeno i lice B.M., rođeno 1961. godine, iz Zenice, koje se sumnjiči da je počinilo krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo “Nesavjestan rad u službi” iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo