Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Ubi sparina: Meteorolog Sladić objašnjava zašto je vruće više nego što zapravo jeste

Preporučeno

Sladić je poručio građanima da se čuvaju, prate i poštuju preporuke zdravstvenih službi za vrijeme vrućina.

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH na Facebooku je objasnio zbog čega osim visokih temperatura zraka građanima bude više vruće nego što zapravo termometar pokazuje.

Sladić kaže da svi dijele mišljenje u osjećaju kao da nema zraka, dan je izrazito težak.

Upravo se čita:  Pročitajte kakvo vrijeme nas očekuje do kraja radne sedmice u BiH

“Vrlo sparno je napolju usljed prisutnosti vlažnog zraka po visini, a u kombinaciji sa vrućinom često se provlači i tzv. humidex, odnosno subjektivni osjećaj temperature zraka po kojem se određuju stepeni neugodnosti vrućine za ljudski organizam kada ona može nepovoljno utjecati po ljudsko zdravlje.

Zenica je u 14 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine mjerila 32 °C i 51 % relativne vlage u zraku, što stvara humidex, odnosno toplotni indeks kao da je vani 40 °C. Mostarci sa 35 °C i 45 % relativne vlage imaju dojam kao da je vani 44 °C, a Bišćani sa 30 °C i 55 % kao da je 37 °C”, napisao je Sladić.

Upravo se čita:  Kako je samozvani psiholog i teolog rasturio Damiru Muharemovićevu porodicu: Udata Enisa se “šerijatski” udala za Edina Tulu i ostavila petero djece!

Također, Sladić je poručio građanima da se čuvaju, prate i poštuju preporuke zdravstvenih službi za vrijeme vrućina.

Foto: Facebook

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo