Utorak, 22 lipnja, 2021

Ubili šest zmija u dvorištu porodične kuće (Foto)

Nemojte propustiti

Stanovnici Gornjih Lusića, u mjesnoj zajednici Stričići, na Manjači, pronašli su u utorak u dvorištu svoje porodične kuće leglo zmija!

zmija1-dvoristeNaime, porodica Živković je, uređujući svoje dvorište, iznenada ugledala leglo ovih potencijalno opasnih životinja, kojih je pod starim daskama bilo čak šest, te su ih ubili u strahu za svoju bezbjednost.

Ono što je najstrašnije u svemu ovome je da je ovo leglo bilo na manje od 20 metara od porodične kuće Živkovića, u kojoj žive, spavaju i hrane se, te se svakodnevno kreću po dvorištu.

zmija3-dvoriste

Kako nam je ispričao dvadesetogodišnji Vojin Živković, on je s bratom i ocem uređivao dvorište, jer su željeli da uklone nepotrebne stvari. Prema njegovim riječima, još prošle godine u jesen su pravili pomoćni objekat, te su na jednu gomilu ostavljali ostatke građevinskog materijala, poput cigle, dasaka i ostalog.

“Tako smo u utorak odlučili da to malo pospremimo i uredimo dvorište. Međutim, kada smo bili negdje blizu kraja pospremanja ispod tog materijala vidjeli smo jednu zmiju, a poslije još jednu i na kraju svih šest sklupčanih ukrug”, ispričao nam je ovaj mladić. Rekao je da su bili zaprepašteni njihovom dužinom i brojem na jednom mjestu, što nikada dosad nisu vidjeli.

“Ono što me najviše zaprepastilo je da je zajedno sa šest sklupčanih, zelenkastih zmija bio i veliki pacov, nisam mogao vjerovati šta sam vidio”, rekao je Živković i dodao da su u strahu da ih ove životinje ne napadnu tada, ali i u danima poslije, uništili ovo leglo. On ja ispričao da ove godine, kao nikada ranije, ima zmija na Manjači, ali i svim drugim dijelovima BiH.

zmija2-dvoriste

“Izgleda da im ovo vrijeme pogoduje pa su se namnožile i napravile legla. Iz jedne zmije koju smo ubili izašla su jajašca, što znači da bi iz ovog legla bilo još ovliko zmija da ga nismo uništili”, rekao je Živković i naveo da ne može sa sigurnošću kazati o kojoj vrsti zmija je riječ. A, da u BiH ove godine vlada prava najezda zmija, izvještavali smo u nekoliko navrata, što su potvrđivale priče ljudi koji su zmije nalazili u kućama, automobilima, na putevima i drugim mjestima u blizini ljudi.

Stručnjaci objašnjavaju da se razlog ovogodišnje prave najezde ovih gmizavaca može tražiti u visokom nivou podzemnih voda ove godine, koji je viši nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo. Kako bi što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako bi noge bile zaštićene od ugriza.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo