Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Učenici iz New Yorka u posjeti BiH

Nemojte propustiti

Po prvi put u istoriji Youth Leadership (YLP) programa, programa koji finansira američko Ministarstvo vanjskih poslova, američki tinejdžeri boraviće u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini.

ucenici-iz-new-yorka-u-posjeti-bih-Osamnaest učenika i dva nastavnika iz različitih javnih srednjih škola iz New Yorka boraviće u BiH od 26. juna do 19. jula. Tokom boravka, učenici će posjetiti Sarajevo, Mostar, Banjaluku, Prijedor, i Sanski Most, gdje će učestvovati u radionicama, kulturnim i obrazovnim aktivnostima i sastati se s lokalnim liderima i aktivistima, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Većinu svoga vremena provest će u Sanskom Mostu, gdje će živjeti u porodicama domaćina i, sa svojim bh. kolegama, učestvovati u dijalogu i raditi na projekatima od značaja za lokalne zajednice. Učenici će volontirati u raznim projektima u zajednicama gdje budu boravili, uključujući i projekte koji će koristiti društvene mreže kako bi doprinijeli unapređenju dijaloga i izgradnje zajedništva u zajednicama.

Cilj projekta je ohrabriti učenike da razmisle o ulozi koju mogu igrati u kreiranju pozitivnih promjena i na koji način mogu koristiti tehnologije i društvene mreže da podijele svoje mišljenje.

Učenici koji učestvuju u programu dolaze iz srednjih škola: Long Island City High School (Queens); John Adams High School (Queens); W.C. Bryant High School (Queens); The High School for Global Citizenship (Brooklyn); the School for Democracy and Leadership, Wingate Campus (Brooklyn); Curtis High School (Staten Island); i Notre Dame School of Manhattan.

Youth Leadership Program, u sklopu kojeg učenici i profesori iz Bosne i Hercegovine putuju u SAD, postoji već 14 godina i više od 260 mladih ljudi je učestvovalo na ovom programu kulturne i obrazovne razmjene.

Ovo je prvi put da u sklopu programa imamo i povratnu razmjenu gdje američki učenici posjećuju BiH.

Ovo trosedmično putovanje omogućeno je zahvaljujući American Youth Leadership Programu američkog Ministarstva vanjskih poslova, a organizira ga neprofitna obrazovna organizacija iz New Yorka Global Kids u saradnji s Global Youth Connect, američkom organizacijom koja se bavi pitanjima ljudskih prava, i Centrom za izgradnju mira, organizacijom koja, zajedno sa mladim ljudima, radi na njegovanju povjerenja i međusobnog razumijevanja u Sanskom Mostu. Projekat je dio napora na osnaživanju omladine širom svijeta, pokazujući im moć građanske diplomatije, važnost međukulturnog razumijevanja i ulogu medija u konfliktu, izgradnji mira i društvenim promjenama.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo