Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Učenici postali informatički šampioni, pa izbačeni iz škole!

Nemojte propustiti

Obećanje ludom radovanje, kaže narodna poslovica, a mladi informatičari Vukašin Laušev (18) i Nenad Preradović (19) osjetili su to na svojoj koži.

izbaceni iz skoleOva dva maturanta su mjesec dana pred kraj četvrte godine primorani da napuste tehničku školu “Ivan Sarić” u Subotici zbog velikog broja izostanaka, iako im je školska uprava obećala da do toga neće doći jer su to vrijeme posvetili izradi pravog informatičkog proizvoda!

Pritom, Vukašin i Nenad izostanke nisu napravili zato što su “blejali” na ulici, ili zato što im je škola dosadila, već zato što su za to vrijeme vrijedno radili i napravili “igru za pametne telefone” koja je osvojila prvo mjesto na međunarodnom takmičenju ” John Von Neumann” u Mađarskoj!

Dva najbolja druga su još od drugog razreda srednje shvatila da imaju “kliker” za informatiku i grafički dizajn, a početkom četvrte godine započeli su svoj posao. Oni su počeli rad na igrici za pametne telefone, a kako bi postali finansijski nezavisni u slobodno vrijeme hornorarno su se bavili grafičkim dizajnom. Da bi uspjeli i jedno i drugo, počeli su da prave izostanke.

Znajući da je takmičenje u martu i da im treba puno vremena da spreme igricu, ovi mladići riješili su da se konsultuju sa upravom škole, kako bi pronašli pravi način da organizuju sve obaveze oko škole, takmičenja i posla.

– Mi smo nekih mesec dana pre takmičenja otišli u školu, kod zamenika direktora, koji je o našem slučaju obavestio celu upravu škole. Rečeno nam je da smemo da odsustvujemo te četiri nedelje i da će izostanci “biti u redu”. Dobili smo “fore” da napravimo tu igru. Zbornicu smo napustili uz podršku, i naše obećanje da se po povratku iz Mađarske posvećujemo školi – priča Nikola Laušev.

Na ovom prstižnom takmičenju momci su osvojili prvo mjesto. Bili su pohvaljeni da su jedini donijeli “informtički proizvod”, a svjetski stručnjaci predvidjeli su im sjajnu karijeru.

Ushićenje i radost zbog nevjerovatnog uspejha nisu dugo trajali. Po povratku u Srbiju, sačekao ih je hladan tuš. Odmah nakon čestitke razredne, stiglo je i obavještenje uprave škole da izostanci neće biti pravdani.

– Odmah po povratku iz Srbije, obavestili su nas da ćemo imati smanjne ocene zbog izostanaka, međuitim to se završilo disciplinskim postupkom. Nastavničko veće donelo je odluku da zbog velikog broja izostanaka ja (Nenad) moram da napustim školu. Vukašin je krenuo za mnom – priča Nenad.

Zašto je uprava škole promijenila odluku, ovi momci ne znaju sa sigurnošću, ali ono što se tih dana “šuškalo” ukazuje na mogućnost da je po “srijedi zavist nekih profesora”. Iako su pravo na učešće na takmičenju imali svi, ni jedan profesor nije se takmičio. S druge strane, iako idu u tehničku školu, svoja znanja sticali su samostalno, van škole i sa malo godina počeli su da važe za mlade stručnjake iz ove oblasti.

Uz osjećanje da su prevareni i izigrani, ovi momci su mjesec dana pred kraj školovanja iz subotičke tehničke škole prešli u školu “Mihajlo Pupin” u Kuli. Najveću podršku svih tih dana imali su od svog razrednog starješine, profesorke srpsog jezika i knjževnosti Ljiljane Stjepović, koja se do posljednjeg dana borila za to da ovi mladići ne mijenjaju školu na samom kraju školske godine.

– Ja sam se trudila koliko sam mogla da ih opravdam. Prevladali su oni koji su sa ljudske strane bili drugačiji. Ne razumem te “zakulisne” radnje. Da se deci obeća podrška, pa da se to ne ispuni. Trebalo je da ih sačuvamo kao mlade ljude koji se bave nečim što su odabrali kao svoj poziv i jako su dobri u tome – rekla je profesorka Stjepović.

Zamjenik direkotora škole “Ivan Sarić” Danijel Mandić kaže da je škola učinila koliko je mogla, ali da je u pitanju bio veliki broj izostanaka, kao i da postoje zakoni po kojima se reguliše broj časova sa kojih učenik sme da izostane.

– Napravili su momci preterano veliki broj izostanaka. Predlog komisije je bio da smo jedan od njih bude isključen iz škole, međutim obojica su otišla. S druge strane postojao je tu i žalbeni rok, koji momci nisu iskoristili, već su dan nakon što su čuli odluku o isključenju pokuipili papire i otišli – kaže Mandić.

Iako ih škola nije podržala, informatička zajednica jeste. Na sajtu indiegogo.com ovi mladići objasnili su svoj put i dobili nevjerovatnu podršku. U posljednja dvadeset i četiri časa mnogi ljudi donirali su novac kako bi podržali njihov projekat.

Nenad i Vukašin ovih dana uspješno završavaju srednju školu. Za njih je ovo bilo bolno i teško iskustvo, najviše zbog toga što su se razočarali u ljude i što su shvatili da obećanja nemaju uvijek ispunjenje. Ipak, vjeruju da su naučili važnu životnu lekciju i nastavljaju dalje bogatiji za mnoga iskustva.

(Telegraf)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo