Utorak, 22 lipnja, 2021

UDIK: Ako je riječ “genocid” uvredljiva, onda uklonite i crkvu iz dvorišta Fate Orlović

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas su u Sarajevu na Trgu fra Grge Martića ispred sarajevske Katedrale održali mirovnu akciju i performans povodom Dana nenasilja.

Cilj akcije bio je podsjećanje da su građani BiH žrtve kulture nasilja te da su, kako su naveli organizatori, pod pritiskom nacionalističke politike zanemarili izgradnju građanske, multikulturalne i tolerantne zajednice.

Smatraju pogrešnim čin Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i Općine Višegrad, u činu uklanjanja riječi ”genocid” sa spomen-obilježja u Memorijalnom mezarju ”Stražište” podignutog povodom ukopa 66 ekshumiranih žrtva iz akumulacionog jezera Perućac.

– Čin koji se dogodio na privatnom posjedu Medžlisa Islamske zajednice Višegrad je čin direktnog nasilja i terora nad preživjelim povratnicima i žrtvama tog grada – kazali su iz Udruženja.

Istaknuli su da članove Udruženja ne tangira toliko uklanjanje riječi ”genocid” koliko ulazak u privatni posjed bez naloga.

– Mi se pitamo ako je taj naziv uvredljivog sadržaja zašto onda RS nije uklonila crkvu iz dvorišta Fate Orlović i crkvu iznad Memorijalnog centra u Potočarima – naglasili su iz UDIK-a.

Činjenicu da se niko iz struktura vlasti države BiH nije obratio niti osudio taj čin smatraju zelenim svjetlom da predstavnici RS-a mogu raditi šta im je na umu i poricati genocid, a što, kako smatraju, predstavlja novi genocid.

– Cilj današnje akcije je pokazati svijetu i BiH da je čin uklanjanja riječi ”genocid” duboko ostavio trag u našim sjećanjima te da grad Sarajevo još jednom pokazuje suosjećanje s povratnicima u manji bosanskohercegovački entitet, ali i da se ovaj zločin tiče svih nas – naglašeno je.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo