Petak, 25 lipnja, 2021

UDIK osudio napad na učesnike Međunarodnog festivala queer filma Merlinka

Nemojte propustiti

Art Kino Kriterion (Foto: Arhiv)
Art Kino Kriterion (Foto: Arhiv)

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) najoštrije osuđuje napad na učesnike/ce Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji se desio jučer 1. februara oko 15h, kada je 10-ak maskiranih lica napalo u prostorije kina Kriterion u Sarajevu i povrijedilo dvije osobe.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) smatra da je MUP Kantona Sarajevo, morao obezbjeđivati navedeni skup i da u tom smislu snosi punu odgovornost. Sigurnost svakog građana/ke BiH, bez obzira na njihovo religijsko, etničko ili bilo koje drugo uvjerenje i orijentaciju, očigledno i dalje ostaje neispunjena dužnost ministara unutrašnjih poslova.

Iz ovog razloga UDIK smatra da je Bosna i Hercegovina duboko zagazila u kulturu nasilja prema svakome ko drugačije misli u zajednici.

UDIK zahtijeva utvrđivanje odgovornosti o ovom činu i svakom činu diskriminacija u zajednici, jer je to zločin koji se nas tiče, saopćeno je iz Udruženja.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo