Petak, 14 svibnja, 2021

Udruženi Agrokor i Mercator najveći trgovac u srednjoj Evropi

Nemojte propustiti

Otkako je konzorcij prodavatelja 13. maja potvrdio da su za Mercator stigle dvije ponude, iz Ljubljane o daljnjem procesu prodaje 53 posto tog trgovačkog lanca vlada – muk. Iako prodavatelji (Pivovarna Laško, NLB…) nisu htjeli pustiti ni informaciju ko je dao ponude, javna je tajna da su to Agrokor i fond Mid Europa.

potrosacka korpaNavodno bi konačna odluka prodavatelja trebala biti poznata do početka juna. Kalkulacije o raspletu su različite, od toga da će kupac napokon biti odabran do toga da će prodavatelji opet odustati od prodaje. Šuška se da bi Agrokor mogao još jednom dobiti korpu te da će Slovenci za partnera uzeti Mid Europu, no neki, s druge strane, misle da će se prodaja ipak dogoditi s obzirom na to da Slovenija čeka prolaznu ocjenu Bruxellesa za svoj program reformi, u što bi se dobro uklopila i prodaja Mercatora. Agrokor nudi, podsjetimo, 110 eura po dionici ili 410 miliona eura za Mercator. Ponuda fonda Mid Europa je dokapitalizacija Mercatora od 250 miliona eura.

Osmi na listi 500 najvećih

Dok se čeka odluka, Poslovni dnevnik je uz pomoć podataka s Deloittove liste 500 najvećih kompanija na području srednje Europe izračunao kakav bi bio rang zajedničke kompanije, ukoliko bi Agrokoru pošlo za rukom da kupi Mercator. Gledano po rang listi 500 najvećih, Agrokor i Mercator bi zajednički skočili na čak osmo mjesto, s ukupnim prihodom od 6,83 milijarde eura. Agrokor je prema podacima sa zadnje Deloittove liste (podaci o poslovanju za 2011. godinu) na 29. mjestu dok je Mercator grupa na 46. mjestu.
Deloitte na listi 500 najvećih, kompanije razvrstava po industrijama: proizvodnja, energetika i resursi, tehnologija, mediji i telekomunikcije te potrošački sektor i transporti. Zanimljivo, upravo u tom zadnjem sektoru u kojem se nalaze Mercator i Agrokor, spajanjem bi zasjeli na prvo mjesto. Trenutno je u tom sektoru Agrokor na petom, a Mercator grupa na osmom mjestu.
Valja napomenuti da smo računali ukupni prihod Mercatora i Agrokora za 2012. godinu (Mercator 2,87 milijardi eura te Agrokor 3,95 milijardi eura). Dvije su kompanije zadržale prihod na istom nivou kao i godinu ranije, a bit će zanimljivo vidjeti kako su u međuvremenu poslovale ostale najveće kompanije na području srednje Europe (još u 2011. godini u odnosu na godinu ranije su kompanije bilježile dvoznamenkasti rast od čak 20 do 30 posto, poput portuglaskog trgovačkog diva Jeronimo Martins u Poljskoj ili češkog Agroferta).

Operacije svugdje u regiji

Mercator je lani zapošljavao blizu 24 hiljade ljudi dok je broj radnika u Agrokoru oko 40 hiljada, što je ukupno oko 64 hilajde. Poslovne operacije zajedničke kompanije prostirale bi se od Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine do Crne Gore i Srbije te Makednije. Mercator je donedavno poslovao i u Albaniji i Bugarskoj, no u toku je povlačenje s tih tržišta zbog neisplativnosti.

(Indikator.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vojna vježba “Brzi odgovor 21”: Promjena plana, američki vojnici ipak danas ne stižu u Sarajevo, sve je pomjereno zbog operativnih razloga

Ceremonija dočeka dolaska većine američkih vojnika za vježbu "Brzi odgovor 21" je iz operativnih razloga pomjerena za subotu ujutro. Bilateralna...

Možda vas zanima i ovo