Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Udruženje BH novinari najoštrije osudilo napad na Alića

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad na Sinana Alića, predsjednika Fondacije “Istina, pravda pomirenje” iz Tuzle i člana Novinarskog vijeća časti BH novinara.

Napad se desio u subotu, 25. januara u okolini Tuzle, kada je nepoznata osoba fizički napala Alića i tom prilikom mu nanijela povrede glave.

”Zabrinjavajuća je činjenica da se dosljedni i javno etablirani borici za ljudska prava, kakav je Sinan Alić, neprestano suočavaju sa napadima, prijetnjama ili drugim oblicima zastraživanja samo zbog toga što se beskompromisno bore za vladavinu prava i zaštitu svakog građanina, a da BiH kao država još nije razvila adekvatne mjere zaštite branitelja ljudskih parava i kažnjavanje njihovih napadača”, navode iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Podsjećaju kako je u novembru 2013. Sinan Alić dobio SMS poruku prijetećeg sadržaja u kojoj mu je psovana “četnička majka” i najavljeno kako će “gorjeti u plamenu”. Na žalost i sramotu nadležnih istražnih organa, ovaj slučaj nikada nije razriješen niti su otkriveni autori prijeteće poruke. Ponavljanje napada na Alića više je nego jasna poruka i ozbiljan šamar državnim organima koji imaju ustavnu obavezu zaštiti svoje građane, posebno branitelje ljudskih prava.

Zbog toga Upravni odobr BH novinara zahtijeva od nadležnih policijskih organa hitnu i krajnje ozbiljnu istragu o ovom i prethodnom napadu na Sinana Alića, kao i najstrožije kažnjavanje počinilaca, kako se ne bi ponovili slični napadi ne samo na Alića već i na druge zaštitnike i branitelje ljudskih prava.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo