Utorak, 5 prosinca, 2023

Udruženje generala BiH demantovalo navode Stjepana Kljuića

Preporučeno

Na izjave Stjepana Kljujića na FACE TV od 06.05.2022 danas je reagiralo i Udruženje generala BiH. Kljuić je tokom gostovanja spomenuo nekoliko generala koji će tražiti gostovanje u istoj emisiji FACE TV, kako bi iznijeli lične stavove i odgovore na te izjave.

“Duže vremena nam je trebalo da pokušamo shvatiti neke od izjava člana Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande OS RBiH, gospodina Stjepana Kljuića koje je izrekao u sinoćnjem gostovanju u emisiji Centralni dnevnik FACE TV. Odlučili smo da sa uvaženim gospodinom Kljuićem ne ulazimo u raspravu iz razloga poštovanja njegove funkcije u navedenim institucijama Republike Bosne i Hercegovine, ali ćemo iz respekta prema historijskim činjenicama ispraviti izrečene krive navode.

Upravo se čita:  Hrvatski 'Scout' nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Naši članovi, penzionisani generali Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić, kao zarobljenici tadašnje JA su razmijenjeni 13. maja 1992. godine, a ne u augustu 1992. godine kako je navedeno. U augustu 1992. godine general Karavelić je bio član Generalšataba OS RBiH, a 01. septembra 1992. godine raspoređen na dužnost Zamjenika komandanta 1. korpusa Armije RBiH na čijem čelu se nalazio Mustafa Hajrulahović – Talijan. General Ajnadžić je u augustu 1992. godine vršio dužnost Komandanta Podrinjske brigade ŠTO RBiH, u kojem periodu je radio na transformaciji jedinica i formiranju 101.bbr/1. korpusa čiji je u septembru postao i prvi komandant.

Upravo se čita:  Spriječeno krijumčarenje 16 stranaca, pet osoba uhapšeno

Izuzetno je tužno bilo čuti da član naše Vrhovne komande kaže da su pripadnici, jedne od ustrojenijih brigada Armije RBiH, 7.MSbbr/3. korpusa ARBiH “opljačkali” Vareš. Samo ćemo iznijeti činjenicu da su jedinice Armije oslobodile Vareš od jedinica HVO koje su imale, u to vrijeme, punu saradnju sa tzv. VRS i spriječavale sve pokušaje oslobađanja teritorija RBiH.

Upravo se čita:  Ni jedan počinilac nije otkriven: Ko uništava ćirilicu na saobraćajnim znakovima u FBiH

Posebno nas je pogodilo pominjanje naših preminulih prijatelja i saboraca od strane gospodina Kljuića. Obavještavamo ga ovom prilikom, da svake godine obilježavamo i odajemo počast prilikom godišnjica smrti generala Hajrulahovića, generala Šibera i generala Divjaka, zajedno sa njihovim porodicama, pripadnicima OS BiH, ministarstvima za pitanja boraca i prijateljima. A toga je i bio svjedok u par navrata prisustvujući godišnjicama generala Hajrulahovića”, navodi se u reakciji Udruženja generala BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo